Брига о зубима почиње од малих ногу

Јелена Танацковић
Брига о зубима почиње од малих ногу

БАЊАЛУКА - Поводом Свјетског дана оралног здравља, који се обиљежава 20. марта, у Основној школи “Иво Андрић” под слоганом “Будимо поносни на своје зубе” стоматолози Дома здравља Бањалука одржали су презентацију ученицима првог разреда о значају оралног здравља, правилној хигијени уста и зуба, те правилној исхрани и здрављу цијелог организма.

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић казала је да је ово једна од девет школа у којима Дом здравља организује рад школских стоматолошких амбуланти.

- Оваква пракса рада постоји дужи низ година и желимо да у наредном периоду проширимо ове активности и на остале школе у Бањалуци. Желимо да дјеци ставимо до знања колико је орална хигијена важна за опште здравље - рекла је Тодоровићева.

Она је нагласила како је важно да дјеца његују зубе током одрастања.

Директорка ОШ “Иво Андрић” Жељка Опачић рекла је да школска стоматолошка амбуланта више од 50 година пружа услуге прегледа за малишане.

- Кроз разне радионице са ђацима радимо основне стоматолошке прегледе и вршимо припреме за упис у први разред. Поносна сам на дјецу јер су показала велико знање, а њихови радови најбоље показују колико су креативни - рекла је Опачићева.

Специјалиста дјечије превентивне стоматологије др Ранка Кнежевић нагласила је да едукативним и превентивним мјерама настоје да укажу колики је значај одржавања оралне хигијене на цјелокупно здравље.

- Сугеришемо да је потребно да бављење оралном хигијеном превентивно почне већ у трудноћи, јер је каријес инфективно обољење које се са мајке преноси на дијете, усљед чега може доћи чак и до пријевременог порођаја или рођења бебе са мањом тјелесном тежином - истакла је Кнежевићева, која је и помоћник директора Дома здравља за медицинске послове.

Нагласила је да би се и новорођенчету требало почети са чишћењем оралне дупље и да се млијечни зуби редовно одржавају здравима.

Ученик првог разреда Иван Маџар рекао је да је поносан што је добио диплому која потврђује да је научио много корисних ствари о оралном здрављу.

- Научио сам шта је орално здравље, да би требало редовно да перемо зубе и да идемо што чешће код зубара. Научио сам и да није добро да једемо пуно слаткиша, јер су нездрави - рекао је Иван. 

Слаткиши

Стоматолози сугеришу да се слаткиши конзумирају што мање, али су свјесни да им је тешко одољети.

- Нисмо за то да се дјетету потпуно забране слаткиши. Важно је да се не конзумирају у великим количинама и то након главних оброка, а након тога да се оперу зуби - рекла је специјалиста дјечије превентивне стоматологије др Ранка Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана