Брига о животној средини у фокусу малих еколога

Јелена Стојишић
Брига о животној средини у фокусу малих еколога

БАЊАЛУКА - У основним школама “Иво Андрић” и “Бранко Ћопић” спроводи се еколошки пројекат “Мисли о природи”, чији је циљ да се код ученика развија и његује еколошка свијест о значају очувања, унапређења и уређења животне средине.

Директорица Основне школе “Иво Андрић” Жељка Опачић казала је за “Глас Српске” да овај пројекат подразумијева бројне активности.

- Мијењамо расвјету, сијалице и штедне чесме. Пројектом “Мисли о природи” помогли смо нашој школи тако што штедимо топлотну и електричну енергију те воду. Завршили смо акцију сакупљања старог папира, а награђени смо и за најуређеније школско двориште ове године - казала је Опачићева. Додала је да пројекат траје двије године и да се завршава у марту 2022. године.

Професор биологије у ОШ “Иво Андрић” Ратко Кнежић рекао је да је пројекат веома занимљив и да се кроз еколошке секције у бригу о околини укључују и најмлађи.

- Они прате потрошњу воде, потрошњу енергије и упоређују колика је потрошња када би се уградиле штедне сијалице, а колика је била раније. Тако се код њих развија свијест о потреби за уштедом и да се тако чувају ресурси, али истовремено и новац - казао је Кнежић.

Како је нагласио, препознали су да је у њиховој школи потребно више радити на смањењу потрошње енергије и воде.

- Крајњи циљ нашег пројекта је да се замјеном расвјете и чесама добије уштеда електричне енергије и воде - казао је Кнежић за “Глас Српске”.

Бранка Шпирић, директорица ОШ “Бранко Ћопић”, рекла је да имају у плану да овим пројектом допринесу заштити животне средине.

- То ћемо постићи санацијом тоалетних чесама, смањеном потрошњом топлотне енергије и прављењем компосишта. Вриједно радимо на овом еко-пројекту - нагласила је Шпирићева.

Координатор пројекта у овој школи Милица Савић Кнежевић казала је да сакупљају биљни материјал.

- Планирамо и да мијењамо чесме. У нашој школи његујемо еколошку мисао, а тако се и понашамо. Ученици су свјесни значаја рециклаже и воле да учествују у уређењу и унапређењу животне средине - нагласила је Савић Кнежевић.

Сарадња

У оквиру пројекта планирана је сарадња и укључење 36 основних и средњих школа из БиХ у програм “Еко-школа”. Еко-школама ће бити понуђени ресурси - знање кроз учешће на конференцијама, едукацијама и другим пројектним активностима, као и материјални ресурси за унапређење рада на заштити околине у износу од 6.000 марака по одабраној школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана