Бранка Трнинић, директор Водовода: Нова опрема открива губитке на мрежи

Весна Поповић
Бранка Трнинић, директор Водовода: Нова опрема открива губитке на мрежи

Бањалука - Градски "Водовод" је лани на 11 локација инсталирао нову опрему за мјерење потрошње воде, а ове године планирано је на још седам мјеста, како би били смањени губици на мрежи због кварова или неовлашћеног прикључења.

Изјавила је то директор "Водовода" Бранка Трнинић и додала да ће мјерна мјеста омогућити увид у количину воде која прође кроз цјевовод.

- Цифру коју добијемо упредимо са просјеком потрошње воде за то подручје и ако уочимо да долази до наглог повећања, знамо да имамо губитак воде - казала је Трнинићева.

Навела је да су мјерни инструменти већ постављени на седам локација у сјеверном дијелу града од Пољопривредне школе до Клашница, према Приједору, а обухваћена су и насеља Траписти и Пријечани.

- На Паприковцу имамо једно мјерно мјесто, а три на изворишту Суботица, које водом снабдијева Перван, Бистрицу, Чокорска поља, Голеше и Шибове - објаснила је Трнинићева и додала да је у те сврхе предузеће издвојило 80.000 КМ.

Навела је да је за постављање седам нових мјерних уређаја ове године планирано 50.000 КМ, које ће бити распоређене у сјеверном дијелу града због великих губитака кроз кварове и крађу воде.

- Паприковац је густо насељен и морамо водити рачуна да имамо довољно воде за домаћинства, али и Универзитетски клинички центар РС - објаснила је Трнинићева.

Додала је да је прошле године губитак воде на мрежи износио 37,5 одсто, од тога осам одсто кроз нелегалне прикључке или грешке у мјерењу, док је 29,01 одсто био одлив воде на мрежи, због кварова.

- Разлог за толике губитке је старост мреже и трусност тла. Дужина мреже је око 850 километара и годишње би требало замијенити око 17 километара цјевовода, а из властитих средстава успијевамо око два километра - казала је Трнинићева.  

Нагласила је да је од 2013. интензивиран рад на смањењу нелегалне потрошње кроз легализацију прикључака.

- Активности које спроводимо за смањење губитака на мрежи су у складу са закључцима донесеним на националној конференцији "Управљање смањењем неприходоване воде у БиХ" 21. априла у Неуму. Представљени су успјешни примјери општина Грачаница, Козарска Дубица и Велика Кладуша. Добили смо и смјернице за смањење губитака воде које користе јавна предузећа у Европи - рекла је Трнинићева.

На конференцији је истакнуто да би сви водоводи требало да имају податке о водоводној мрежи у Географском информационом систему (ГИС), што "Водовод" већ има.

- ГИС садржи податке о локацији  цјевовода, шахтова и хидраната, а то је полазна тачка на основу које се врше истраживања губитака, а то смо ми користили као основ за формирање мјерних мјеста - навела је Трнинићева.

Пројекат

Конференцији у Неуму присуствовало је 80 учесника. Истакнут је пројекат "Смањење неприходоване воде у југоисточној Европи", који се имплементира у БиХ, на Космету и у Македонији. Финансирају га њемачко Министарство за економску сарадњу и влада Швајцарске са 437.000 евра. У Републици Српској се овај пројекат спроводи у Источном Сарајеву. Бањалучки "Водовод" је као највећи у РС у овај пројекат био институционално укључен кроз Удружење "Водоводи РС", у којем је Бранка Трнинић предсједник Управног одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана