Брајево писмо и звук олакшавају учење, али и свакодневицу

Милош Васиљевић
Брајево писмо и звук олакшавају учење, али и свакодневицу

Захваљујући Брајевом писму и аудио-формату слијепи и слабовиди људи нису ускраћени да читају и буду информисани, а Специјална библиотека намијењена њима у великој мјери им олакшава учење и напредовање, али и свакодневну комуникацију.

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС има око 500 активних корисника и од непроцјењиве је важности за те људе.

Према ријечима директорице те библиотеке Миреле Шарић од 2007. године, када је почела са радом, ова установа окупља лица која не могу да користе стандардне штампане материјале.

-  У Српској има око 2.500 слијепих и слабовидих лица с тим да је изражена тенденција раста броја таквих особа. Томе су вјероватно допринијели услови живота, али и кориштење нових технологија - рекла је Шарићева за “Глас Српске”.

Истиче да овим лицима прилагођавају све видове културе и штампаних публикација.

- Ријеч је о преформатирању штампаног текста на Брајево писмо, увећаном слогу и звучној верзији. Исто тако, радимо изложбе гдје наши чланови имају прилику да се, осим стандардног читања, упознају и са културом и оним шта ради музеј - рекла је Шарићева.

Њихови корисници, прича она, распоређени су широм Српске.

 - Свакодневно људима поштом шаљемо прилагођен садржај на Брајевом писму и звучне књиге. Набављамо садржаје за које они искажу интересовање и функционишемо као велика породица - рекла је она.

Укључивање инвалидних лица у ову сферу живота је веома значајно, јер када имају приступ штиву, олакшана им је комуникација и свакодневица.

- Њима је битно да су прихваћени и да су дио друштва. Обично кажем, Бог им је одузео чуло вида, али им је дао много. То је заједница интелигентних виспрених и паметних људи, а присутне су све генерације - рекла је она.

Према њеним ријечима, посебно су поносни јер покрећу звучно позориште.

 -  То је драматизована визуелна представа, гдје наши корисницима морају да замисле ликове и причу. Према искуствима, она у психолошком смислу доприноси њиховом укључивању у друштво - рекла је Шарићева и нагласила да је изузетно мали број представа прилагођен слијепим и слабовидим лицима.

Тифлограф-графолог у библиотеци Јовица Радановић рекао је за “Глас Српске” да је библиотека од великог значаја за све који имају проблеме са читањем.

- На овај начин у прилици су да добију информацију у њима прихватљивом формату, а ми најчешће радимо са Брајевим писмом и аудио-форматом. На тај начин људи читају књиге, разне публикације па све до часописа који ми објављујемо. Наш циљ је да им дамо информацију коју желе - рекао је Радановић.

Планови

Осим редовних активности Специјална библиотка акценат ставља на издавање књига и часописа у прилагођеним техникама, организацију културних и едукативних трибина, али и књижевних промоција.

 - Пажња ће ове године бити усмјерена на развој и унапређење библиотечко-информатичке дјелатности за потребе слијепих и слабовидих. Имамо двије новине, а то су драмска продукција, али и продукција властитих изложби које су при крају - рекла је Мирела Шарић и нагласила да ће до Дана града имати једну изложбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана