Божана Шљивар: Стањем у градској каси смо задовољни!

ELTA TV
Божана Шљивар: Стањем у градској каси смо задовољни!

Бањалука - „Оствареним вишком у градској каси можемо бити задовољни, али нисмо задовољни чињеницом да смо инфраструктурне пројекте односно инвестиције реализовали тек са 11,6 % у односу на план. То се једним дијелом може оправдати чињеницом да се највећи дио инвестиција реализује ипак у другој половини године.

Јавне набавке почну у првом дијелу године, оне мало дуже трају, па реализација буде, некако по правилу,  у другом дијелу године. Управо зато ће ефекти свих тих инвестиција бити видљиви тек када будемо анализирали буџет закључно са 31.12." каже Божана Шљивар, начелник Одјељења за финансије града Бањалука, гостујући у Бањалучкој хроници ЕЛТА телевизије.

Она је напоменула да су и до сада реализоване инвестиције видљиве. Гради се  Еко топлана, ради се на реализацији пројекта Црно врело, успјешно је рефинансиран дугорочни дуг, за одржавање јавне хигијене издвојен је милион марака, за рад зимске службе милион и шест стотина хиљада, за стипендије преко седам стотина хиљада, санирана су клизишта, издвојена су средства за борачке категорије.

Најтеже је било рефинансирати градски дуг, додаје Божана Шљивар. „Ријеч је о износу од 71 милион марака. Ефекти те операције нису се могли још осјетити, већ ћемо их примијетити тек у другој половини године. То говорим зато што смо уговор о рефинансирању дуга склопили тек крајем маја, па ће се прави ефекти те операције осјетити тек идуће године. Уштеде по основу ануитета износиће близу 8 милиона марака. Када се погледа у релативним односима, наша стопа задужености без рефинансирања  је била скоро на граници од 18 %, сада је 12% а већ идуће године ће износити 10%. То отвара простор за нека нека нова стратешка задуживања", рекал је Божана Шљивар гостујући у Бањалучкој хроници  ЕЛТА ТВ.

Она је нагласила да дуг града Бањалука по главници у овом моменту износи 91 милион, са каматама је 109 милиона, стопа дугорочне задужености је 12%,  лимит је 18%, краткокорчна задуженост је 3,5 а лимит је 5. То су ипак позитивни ефекти и позитивне цифре, рекла је Божана Шљивар. Она је нагласила да ова градска адмиснитрација покушава завршити и операцију рефинансирања дуга градске Топлане, наглашавајући да се од дуга којег је годинама генерисала градска Топлана, не може побјећи. „Ми ћемо покушати те дугове да реструктуирамо, они ће по свему судећи пасти на терет градског буџета, јер је Град у већини случајева био гарант. Циљ је да створимо подношљив годишњи оквир финансирања тих обавеза. Много нам је помогла Влада Републике Српске преузимајући на себе дуг према добављачима" каже начелница Одјељења за финансије Града Бањалука.

Она је нагласила да оба партнера према Уговору о стратешком партнерству, и према планираној динамици, улажу новац у изградњу Еко топлане. Оба партнера уредно измирују своје обавезе, а то је веома битно да би се остварила и жељена динамика изградње постројења Еко топлане, закључила је Божана Шљивар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана