Босанчић: Повући одлуку о поскупљењу паркинга

Срна
Босанчић: Повући одлуку о поскупљењу паркинга

БАЊАЛУКА - Предсједник бањалучког Градског одбора Демократског савеза /ДЕМОС/ Боран Босанчић позвао је градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и Градску управу да повуку одлуку о поскупљењу паркинга, која је најављена за 15. август, јер, како је нагласио, грађанима није потребан нови удар на кућни буџет.

Босанчић сматра да би Станивуковић требало пажљиво да размотри одлуку о поскупљењу и да преиспита њене посљедице на грађане, узимајући у обзир тешку економску ситуацију у којој се нашао цијели свијет због инфлација и раста цијена.

"Инфлација и раст цијена су реалност с којом се суочавамо, али грађани су већ сада оптерећени повећањем трошкова свакодневних животних потреба и никако им није потребно поскупљење паркинга. Недавно поскупљење комуналија додатно је погодило кућне буџете", рекао је Босанчић.

У саопштењу из ДЕМОС-а наводи се да је Босанчић подсјетио да је од средине марта у Бањалуци вода скупља за 12 одсто, прикупљање и одвоз отпада за 24 одсто, а гријање грађане кошта 19 одсто више него у ранијем периоду.

"Није тајна да у Бањалуци недостаје паркинга и да су честе гужве, поготово у центру града. Међутим, сматрам да се тај проблем не рјешава тако што ће цијена паркинга бити скупља и до три пута", указао је Босанчић.

Он је навео да се проблем паркинга може ријешити градњом нових паркинг мјеста, грађењем подземних или гаража са више спратова у којима би се могао паркирати велики број аутомобила.

У Бањалуци ће од 15. августа поскупјети паркинг, а доћи ће и до промјене зона паркирања. Тако ће цијена паркирања на паркиралиштима у нултој тарифној зони бити три КМ за сваки започети час паркирања, док је тренутна цијена била једна КМ, с тим да се возач са својим аутомобилом могао задржати само два сата.

У првој тарифној зони цијена је двије КМ, умјесто досадашње једне КМ, за сваки започети час паркирања. Цјелодневна карта за паркирање износиће седам КМ. Цијена паркирања на паркиралиштима у другој тарифној зони биће једна КМ за сваки започети час паркирања, док сада возач мора да издвоји пола КМ. Према новом цјеновнику, цјелодневна карта за паркирање у овој зони биће пет КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана