Борковићима амбуланта

Данијела Стоканић
Борковићима амбуланта

Бањалука - Камен темељац за изградњу нове амбуланте у мјесној заједници Борковићи јуче су положили предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић и градоначелник Слободан Гаврановић.

Амбуланта са хематолошком лабораторијом, у чију ће изградњу бити уложено 190.000 марака, обезбиједиће квалитетнију здравствену заштиту за више од 2.000 пацијената.

Радојичић је рекао да је принципијелна политика и став максимална доступност квалитетне здравствене заштите, било да се ради о руралном или урбаном подручју.

- Дом здравља заједно са Градском управом годинама ради на мрежи амбуланти које се налазе на подручју града - рекао је Радојичић.

Додао је да је посљедњих година здравственом заштитом обухваћено додатних 200.000 људи у РС, без обзира на пренапрегнутост Фонда здравствене заштите и на економске проблеме са приливима.

- По посљедњим прописима здравственом заштитом су обухваћени сви млади до 15 година, старији од 65 година, труднице, поједина најтежа обољења, а који нису раније били у овом систему здравствене заштите - рекао је Радојичић.

Нагласио је да томе треба додати и напоре који се чине у граду на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите, јер је отворено много установа, агенција, завода, Завод за стоматологију, опремање Завода за патологију.

- Поред тога, најкрупнији пројекат је даља доградња Универзитетске болнице - Клинички центар, која обухвата и јужно крило са пријемним амбулантама и хирургију - истакао је Радојичић.

Гаврановић је рекао је да је објекат амбуланте у Борковићима, који је срушен, био стар и више од 40 година.

- Новим објектом, чија ће изградња трајати 100 дана, биће побољшани услови за рад медицинском особљу, али и квалитет услуга - истакао је Гаврановић и додао да је извођач радова бањалучко предузеће "Универзал БС". 

Додао је да ће здравствене услуге становника ове мјесне заједнице и даље бити пружане у другом простору који је привремено закупљен и изнајмљен.

Директор Дома здравља Бањалука Гордана Тешановић рекла је да ће нова амбуланта породичне медицине у Борковићима бити површине од 130 квадратних метара.

- У постојећој амбуланти тренутно ради један тим породичне медицине, али кад нови објекат буде завршен почећемо размишљати и о увођењу и другог тима - казала је Тешановићева.

У мјесној заједници Борковићи у објекту Мјесне заједнице јуче је са радом почео и шалтер "Пошта Српске"

Лауш

Игор Радојичић јуче је у насељу Лауш посјетио стоматолошку амбуланту у ОШ "Свети Сава", која је опремљена новом стоматолошком столицом.

- Услови за рад у овој стоматолошкој амбуланти сада су побољшани. Нажалост на овим просторима нема навике да се превентивно одлази код зубара - рекао је Радојичић.

За набавку три стоматолошке столице град је издвојио 75.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана