Борковићи: Љекар надохват руке за 1.700 становника

Весна Поповић
Борковићи: Љекар надохват руке за 1.700 становника

Бањалука - Нова амбуланта породичне медицине отворена је јуче у Борковићима, а у њену изградњу је уложено око 195.000 КМ.

Директор Дома здравља Бањалука Гордана Тешановић казала је да је амбуланта површине 130 метара квадратних и да има љекарску ординацију, просторију за медицинске интервенције и мини хематолошку лабораторију.

- Због повећаног броја регистрованих пацијената убудуће ће љекар ординирати пет дана у седмици, умјесто досадашња три дана - казала је Тешановићева.

Амбуланту су отворили премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Слободан Гаврановић.

- Регистрованих 1.700 пацијената у овој амбуланти показује оправданост њене изградње. Кроз овај и сличне пројекте желимо да грађанима учинимо доступне квалитетне медицинске услуге, без обзира на то да ли живе у граду или на селу - нагласила је Цвијановићева.

Гаврановић је рекао да је предвиђено да мрежа амбуланти има 39 објеката.

- Недостаје нам још пет да бисмо испунили тај циљ. Ове године у Доњим Колима планирамо да изградимо сличан двонамјенски објекат, у којем ће поред амбуланте бити смјештена и мјесна заједница - прецизирао је Гаврановић.

Додао је да је у посљедњих десетак година, у опремање и изградњу 36 амбуланти уложено је око десетак милиона марака.

- Град је поред издвојеног новца за амбуланту у Борковићима обезбиједио земљиште, пројектну документацију и покрио трошкове прибављања грађевинске и употребне дозволе - казао је Гаврановић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић је подсјетио да је ресорно министарство издвојило 70 одсто новца за изградњу амбуланте, а остатак Градска управа.

- Запослени у амбуланти ће имати могућност да пружају квалитетнију здравствену заштиту пацијентима - навео је Богданић.

Замјеник предсједника Савјета МЗ Борковићи Мирко Благојевић је рекао да ће мјештанима пуно значити то што ће им љекар бити доступан пет дана у седмици те што ће имати лабораторију.

- То ће поготово добро доћи старијим мјештанима. Раније су због тога морали ићи у Поликлинику, због чега су се излагали додатном трошку - казао је Благојевић.

Изградња

Камен темељац за изградњу амбуланте у Борковићима положен је у октобру 2014. године, а изградња је завршена у мају 2015. године. Амбуланта у овој приградској МЗ била је стара више од четири деценије и неусловна за пружање услуга пацијентима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана