Боравак у вртићу поскупљује за 100 КМ!

Капитал/Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА – Тек што су из Градске управе Бањалука најавили повећање субвенција родитељима чија дјеца похађају приватне вртиће, поједини власници ових предшколских установа најавили су драстично повећање цијена.

Међу првима је уједно и највећи, вртић „Звјездица“ који је јутрос родитеље обавијестио да подижу цијену за чак 30 одсто.

Прецизније, за једно дијете боравак поскупљује са 350 на 450 КМ, односно за 100 марака, а за двоје дјеце за чак 180 марака. Тачније до сада су ти родитељи плаћали 620 а сад ће 800 КМ.

Цјеновник ступа на снагу 1. јула, па се тражи потписивање анекса уговора или исписивање дјетета.

У обавјештењу наводе да је дефицит наставног кадра све већи, да је васпитаче готово немогуће пронаћи те да имају велики кадровски дефицит, па су одлучили да им повећају плату како их преостале васпитачице не би напустиле.

„Установа тренутно не располаже са довољним бројем дипломираних васпитача како би формирала јасличке групе од нове предшколске године. Биљежи се и пораст броја васпитача који одлазе из државе, боловања као и прелазак у државне органе због краћег радног времена. Немамо другог рјешења него покушати платити те људе више, обезбиједити им боље услове за рад, како би остали радити у нашој фирми, држави и бринули о нашој дјеци“, правдају се они, преноси Капитал.

Тврде да су принуђени на повећање те да су у супротном приморани да ставе кључ у браву у поједине објекте.

„Пружићемо прилику родитељима који могу да плате и који имају потребу за вртићем останак у истом, тако да потпишу Анекс о повећању цијене до 15. јуна и онима који то нису у могућности довољно времена, тридесет дана, да пронађу неку алтернативу за смјештај њихових малишана“, поручују из „Звјездице“.

Родитељи: Брука и срамота

По добијању ове информације родитељи су углавном остали затечени. Вибер група у којој их има скоро 1.400, а која је формирана како би се заједно борили за боље услове и изједначавање права са дјецом из јавних вртића, пуна је негативних коментара.

„Ово је брука и срамота. Вртиће ћемо на крају плаћати као суво злато. На овај начин очигледно иду да направе тријажу  и угасе средњи сталеж,или имаш да платиш или не радиш и чуваш дијете. До краја године вртић за двоје дјеце ће бити 1000км. Брука и срамота. Очигледно приватне установе немају никакве контроле и могу да се бахате како они желе и да одређују цијене онако како они сматрају да треба“, написао је један од родитеља.

Други родитељ кривца препознаје у држави, у којој се према његовој оцјени пронаталитетна политика своди само на обичну причу.

„Ово је срамота свих срамота, да држава и локална самоуправа не интервенишу у овој ситуацији а пуна су им уста пронаталитетних политика. Битно је да су све теме попут резолуције, Русије, Украјине, Палестине важније од оних које живот значе“, поручио је он.

Иначе финансијски подаци показују да је ова приватна предшколска установа у прошлој години имала приходе од преко три милиона марака и добит већу од 230.000 КМ.

Подсјећамо, градоначелник Драшко Станивуковић је прије само неколико дана најавио могућност да се субвенције са садашњих 60 повећају на 100 марака по дјетету.

Родитељи сматрају да су се нашли у зачараном кругу гдје ефекат од субвенција не виде, јер је њихово увођење за собом повукло и поскупљење у вртићима.

Кресојевић: Поскупљење неприхватљиво

На најаву новог поскупљења из ПУ „Звјездица“ реаговао је и градски менаџер Бојан Кресојевић који је поручио да је ово поскупљење неприхватљиво, оцијенивши да је овдје ријеч о злоупотреби субвенција.

„Град је најавио повећање субвенцијама које имају за циљ побољшање положаја родитеља. Због тога је неприхватљиво повећање цијена које нема утемељење у расту трошкова и нећемо дозволити “рат цијенама” између предшколских установа преко леђа родитеља“, казао је Кресојевић.

Он је позвао управу „Звјездице“ да повуче своју одлуку до проналаска разумног рјешења.

„Град Бањалука ће искористити расположиве механизме да спријечи неконтролисано повећање цијена, а са представницима поменуте установе ће бити организован састанак“, навео је он.

Босанчић: Спријечити поскупљење

Предсједник бањалучког Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић рекао је да је потребно спријечити поскупљење вртића у Бањалуци, а руководству вртића поручио је да још једном размисле о посљедицама које ће направити.

"Оштро осуђујемо одлуку једног од највећих приватних вртића у Бањалуци да драстично поскупи своје услуге и позивамо руководство Градске управе да ово одмах спријечи и заштити родитеље", истакао је Босанчић, преноси Срна.

Он је навео да је то крајње неприхватљив корак који ће додатно оптеретити родитеље. "На овај начин ће изгубити сви, почев од родитеља који ће морати да исписују дјецу, па до самог вртића", сматра Босанчић.

Босанчић је рекао да разумије да вртићи требају да покрију трошкове, између осталих и плате васпитачима, али да подизање цијене услуга за тако висок износ није рјешење.

"Родитељи већ воде борбу да измире све своје финансијске обавезе, укључујући трошкове живота и образовања своје дјеце. Додатно оптерећење од 100 КМ мјесечно може бити непремостива препрека за многе породице, поготово оне чије двоје или више дјеце иде у приватни вртић. Износ од око 800 КМ за двоје дјеце је нешто преко чега не можемо прећи", поручио је Босанчић.

Као једно од могућих рјешења ове ситуације Босанчић је навео да се приватни вртићи, који примају субвенције, требају уговором обавезати да не могу самостално дизати цијене услуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана