Бољи услови за практичну наставу

Тамара Бубњевић, Јелена Стојишић
Бољи услови за практичну наставу

Пет средњих стручних школа добиће 100.000 КМ из градског буџета за опремање кабинета практичне наставе с циљем оспособљавања ученика и стварања квалитетних услова за обављање ученичке праксе.

Из Градске управе кажу да је након јавног позива донесена одлука о додјели подстицаја за набавку опреме за опремање кабинета.

- Новац ће добити Медицинска школа, Електротехничка школа “Никола Тесла”, Технолошка, Политехничка и Пољопривредна школа. У наредном периоду биће закључен уговор којим се уређују међусобна права, обавезе и начин исплате одобрених средстава - рекли су из Градске управе.

Директор Пољопривредне школе Бојан Бакал сматра да новац није праведно распоређен.

- Кад је позив расписан, обавијештени смо да предност имају школе које школују дефицитарна занимања, односно школе које имају потписане уговоре за практичну наставу. Школа је са партнерима ушла у разговоре да дио они уложе и сада је дио, који је уложио град, мањи од очекиваног, те смо у проблему када је ријеч о договорима са привредним партнерима - рекао је Бакал за “Глас Српске”.

Додао је да је план био да опреме дио радионица за месаре и  пекаре.

- У петак смо сазнали да смо добили само четвртину средстава које смо планирали. Сада знамо да ћемо добити само 10.000 КМ, па су се приоритети промијенили - казао је Бакал.

Директор Технолошке школе Дејан Чутура рекао је да ће у њиховој школи бити опремљен кабинет практичне наставе за смјер фризера.

- Школа ће добити 22.000 КМ подршке како бисмо обезбиједили опрему за практичну наставу. Неопходне су нам фризерске столице, лавабо за прање косе, маказе, машинице и остале ствари како би се наши ученици што боље припремили за будући посао - казао је Чутура.

Додао је да им овакав вид подршке пуно значи, јер ће ученици добити бољу практичну наставу.

Директорица Електротехничке школе “Никола Тесла” Ирина Чавић рекла је да још званично није обавијештена.

- Планирамо да овај новац уложимо у нове рачунаре, мјерне инструменте, алат и слично - казала је Чавићева.

Директор Медицинске школе Мирко Јовић рекао је за “Глас Српске” како планирају да набаве нову лутку за вјежбе, специјалне руке на којима ученици вјежбају и сличну опрему.

Расподјела новца

Бојан Бакал истакао је да је ранији принцип расподјеле средстава био праведнији.

- Раније смо другачије добијали новац. На примјер, ако успијемо од привредних партнера добити 20.000 КМ, аутоматски добијате 20.000 КМ и од града. На овај начин смо били мотивисани да се потрудимо и изборимо за што већа средства, јер ћемо добити још толико из градске касе - рекао је Бакал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана