Боље снабдијевање водом седам бањалучких насеља

Весна Поповић
Боље снабдијевање водом седам бањалучких насеља

Бањалука - Мјештани Туњица, Шарговца, Трна, Јаблана, Рамића, Гламочана и Куљана требало би у наредном периоду да осјете знатно побољшање снабдијевања водом.

Потврдили су то у градском "Водоводу" и додали да је тренутно у фази пуштања у рад резервоара "Туњице" један и два, те њихово прилагођавање систему, због чега би у тим насељима данас и сутра могло доћи до потешкоћа у водоснабдијевању.

Напоменули су да овај дио водоводне мреже припада пројекту "Систем водоснабдијевања и одвођења отпадних вода у Бањалуци", финансираном кредитом KfW банке, који се састоји из три сегмента.

- Један од њих је и проширење водоводне мреже на Туњицама, које обухвата изградњу резервоара један и два с повезним цјевоводом и секундарном мрежом. Овај дио пројекта односи се на проширење мреже на сјеверозападни дио града, на Туњице и Шарговац, који раније није био покривен водоводном мрежом - казали су у "Водоводу".

Истакли су да ће пуштањем у рад овог дјела пројекта воду добити потрошачи који раније нису били на градској мрежи.

- Доћи ће и до стабилизације снабдијевања сјеверног дијела града, који је у љетним мјесецима остајао без воде - навели су у "Водоводу" и додали да ће поред Туњица побољшање осјетити у Трну, Јаблану, Рамићима, Гламочанима и Куљанима.

Истакли су да су се прије изградње овог система потрошачи снабдијевали водом путем јавних чесми, локалних пумпних станица или из локалних извора воде.

Значајан проблем у граду представља и недостатак канализационе мреже. За рјешење овог проблема у појединим дјеловима града ове године из градске касе биће издвојено 350.000 КМ. Највише новца биће потрошено на изградњу оборинске канализације у улици Слободана Јовановића, 270.000 КМ.

- За оборинску канализацију у улици Еугена Кумичића планирано је 50.000 КМ, док ће за завршетак канализационе мреже у Моравској и Приштинској улици бити издвојено 30.000 КМ - навели су у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Додали су да је ове године планирана израда урбанистичко-техничке и пројектне документације за канализацију у улицама Слободана Јовановића, Франа Супила, Вида Њежића, Дујке Комљеновића, Ловћенској, Приштинској, Моравској, Суботичкој, Змај Огњеног Вука и Подгоричкој, те за колектор уз Кочићев поток, као и  за пројекат главног градског колектора од Ребровачког моста до уређаја за пречишћавање у Делибашином селу.

Канализација

Поред водоводне мреже, у склопу "KfW" пројекта изграђено је 21.698 километара канализационе мреже и 700 кућних прикључака. Направљени су примарни колектори и секундарне мреже обалама Врбаса од Карановца до Новоселије и дионица главног градског колектора од Психијатријске клинике до Ребровачког моста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана