“БЛ бајк” на зимској паузи

Александра Тодоровић
“БЛ бајк” на зимској паузи

Систем аутоматског изнајмљивања бицикала у граду “БЛ бајк” овогодишњу сезону завршава са 1.505 активних корисника, што је значајно повећање у односу на претходну годину.

Како су најавили из Одјељења за саобраћај и путеве, данас је посљедњи дан у овој години када ће Бањалучани моћи да користе услуге “БЛ бајка”, након чега слиједи зимска пауза све до прољећа, а то је уобичајена пракса у свим градовима у којима постоји овакав систем.

Услуга “БЛ бајк” у Бањалуци функционише већ три године.

- Систем тренутно има 40 бицикала на пет локација, у улици Краља Петра I Карађорђевића (преко пута зграде Градске управе), код воденог парка “Аквана”, у улици Мајке Југовића код Студентског центра “Никола Тесла”, у парку “Младен Стојановић” и у Обилићеву на раскрсници улице Цара Лазара и Источног транзита - подсјетили су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Систем функционише тако што корисник прво треба да се региструје, и то путем интернета, мобилне апликације, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве. Послије регистрације кориснику ће бити омогућено да изнајми бицикл на начин да изврши своју идентификацију и уноси број бицикла који је на располагању на терминалу, након чега систем аутоматски откључава бицикл. По завршетку вожње корисник враћа бицикл на један од терминала и систем аутоматски врши обраду и наплату у зависности од времена коришћења бицикла.

Из Одјељења за саобраћај и путеве нагласили су да су цијене изнајмљивања бицикала повољне.

- Пола сата у току дана је бесплатно, а након тога сваки сљедећи започети час је 1,5 КМ - казали су у овом одјељењу.

Бањалучанин Стефан К. рекао је да “БЛ бајк” користи откако је ова услуга почела да функционише.

- Изузетно сам задовољан, а најчешће бицикле користим кад је лијепо вријеме и тако се возим на посао - казао је Стефан.

Термини

Из Градске управе су рекли да Бањалучани услуге “БЛ бајка” највише користе за одлазак на посао и повратак кући.

- Најчешћа употреба бицикала током дана је ујутро од седам до осам, те од 17 до 19 часова. То је потврда онога због чега је и уведен овај систем, а то је свакодневна употреба бицикала за одлазак на посао, у школу и на факултет, односно све већа употреба бицикала умјесто путничких аутомобила - кажу у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана