Бивши објекат Грађевинске школе зјапи празан

Весна Поповић
Бивши објекат Грађевинске школе зјапи празан

Бањалука - Град чека преузимање објекта бивше Грађевинске школе који ће, док тај процес не буде завршен, бити препуштен пропадању.

У Градској управи су потврдили да је, у складу са законом, покренута процедура за пренос власништва над овом имовином на град Бањалуку.

- Објекат који је раније користила Грађевинска школа градио је Центар за образовање одраслих. Када буде завршен овај поступак, који се води пред Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове, град ће у складу са приоритетима одредити начин његовог коришћења - прецизирали су у Градској управи.

И поред лошег стања објекта, раније информације из Градске управе потврђују да има заинтересованих који желе да користе ову зграду. Наиме, интересовање за изградњу намјенског објекта на овој локацији изразио је Стонотениски клуб "Борац Рајфајзен". Исто тако ЈУ СЦ "Борик" је у оквиру свог овогодишњег програма пословања предложио да се зграда старе Грађевинске школе стави у састав те установе. План је да се након реновирања овај објекат користи за борилачке спортове, стони тенис, као и рад плесних клубова.

Бањалучани сматрају да је штета да објекат и даље зјапи празан, а мишљења како би се тај простор могао искористити су подијељена.

- На том мјесту би требало направити нови објекат у којем би могла поново бити смјештена школа. У граду има довољно образовних институција којима су потребне нове просторије - рекла је Слађана Самарџија.

Жељко Новаковић сматра да има велики број опција које су боље од тренутног стања у којем се налази овај објекат.

- Ако у буџету нема новца за улагање у ту локацију, можда је могу продати, јер се парцела налази на атрактивној локацији. Исто тако могу је дати у дугорочни закуп кроз неки облик јавно-приватног партнерства - рекао је Новаковић.

Школа

Објекат у којем је била смјештена Грађевинска школа у улици Браће Подгорника код Нове аутобуске станице празан је од новембра 2012. године. Није се могао користити за те намјене, јер није испуњавао основне услове за одвијање наставе. Та средња школа је смјештена у просторијама бивше зграде Инвестиционо-развојне банке (ИРБ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана