Битно препознати ујед отровнице

Александра Срдић
Битно препознати ујед отровнице

Бањалука - Појаве змија и у самом центру града и уједи који су претходних дана изазвали страх код већине Бањалучана нису разлог за прекомјерну панику, тврде стручњаци и додају да је најбитније да људи науче да буду опрезни у природи и да препознају о којој врсти змије је ријеч у случају да некога уједе.

Начелник Клинике за инфективне болести Здравка Кезић истакла је да је битно да се препозна ујед отровнице, јер се код уједа других, безопаснијих змија, серум никако не смије давати.

Због тога, додаје она, пацијента са угризом у болници прегледа инфектолог и држи га обавезно два часа на посматрању.

Уколико нема промјена у околини мјеста угриза, а особа се осјећа добро, закључује се да је то била неотровница.

- Ако се око мјеста угриза појави отеклина, уз крварења и болове што се брзо шири даље, а пацијент има и опште симптоме тровања у смислу узнемирености, вртоглавице, мучнине и повраћања, а у најтежим случајевима и развоја шока, онда се зна да је ријеч о змији отровници - рекла је Кезићева. 

Она је додала да није могуће утврдити да ли је отровница била поскок или шарка, те да људи често гријеше при процјени и од водене змије, због шара, помисле да је шарка.

Магистар биолошких наука и стручњак за змије на Природно-математичком факултету Горан Шукало, говорећи о поскоцима, рекао је да они из својих скровишта најчешће излазе у јутарњим часовима, па препоручује опрез при шетњама уз ријеке и према Бањ брду и Трешњику.

- Људи морају да буду свјесни да су поскоци изузетно отровне змије и да у случају угриза у року два сата може доћи до смрти. Његов отров разара крвне судове, што доводи до унутрашњег крварења - тврди Шукало и додаје да су најгори уједи у предјелу врата.

Он је додао да на подручју Бањалуке није искључена ни појава шарке и планинског жутокруга, највећих отровница у БиХ, заједно са поскоком. Смукови и водене змије су потпуно безопасни, осим што могу да пренесу различите инфекције.

- Поскоци се обично скривају у жбуњу, а крајем љета се пењу и на дрвеће, гдје проналазе оптималну температуру - рекао је Шукало.

Бањалучанин Душан С. испричао је да је посљедњих година убио петнаестак змија у шумама у околини Бањалуке и то углавном поскока.

Једном приликом од сигурног уједа спасао га је пас који га је пратио.

У посљедње вријеме змије су ујеле три особе у Бањалуци, од тога двије у самом граду.

Превенција

Да би се смањила могућност појаве змија у двориштима, грађанима се препоручује редовно кошење траве, крчење шикара, али и рашчишћавање отпада и свега што би могло да буде потенцијално станиште ових гмизаваца.

Нису ријетки ни они који у двориштима држе коке морке јер оне једу змије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана