Бирају извођача за градњу Зеленог моста

Весна Поповић
Бирају извођача за градњу Зеленог моста

Бањалука - Тендер за избор фирме која ће бити задужена за изградњу новог Зеленог моста преко ријеке Врбас биће расписан идуће седмице, а извођач радова ће имати рок од пет мјесеци да заврши тај посао.

На старом Зеленом мосту у јуну прошле године забрањен је саобраћај за возила због труле конструкције, чиме су без директне саобраћајне везе остала насеља Кочићев вијенац и Обилићево. Рјешење овог проблема је један од овогодишњих приоритета градских власти.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је урађена ревизија пројекта, чиме су, како је казао, стечени услови за почетак његове реализације.

- Одсјек за јавне набавке ће идуће седмице расписати тендер за избор извођача радова. Један од услова тендера биће да то буде компанија која има искуства у реализацији оваквих пројеката и да може доказати да је изградила мост у најмањој вриједности до два милиона КМ - казао је Сандић.

Додао је да је процијењена вриједност радова 2,3 милиона марака, али није могао прецизирати када ће тачно почети изградња.

- Не можемо утицати на поступак јавне набавке. Вољели бисмо да све то што прије буде завршено и без жалби, да бисмо испунили планирану динамику. Надамо се да ће радови почети почетком јуна - рекао је Сандић.

Додао је да ће, између осталог, путем тендера тражити да рок за извођење радова буде пет мјесеци.

- Знамо да је то прилично кратак рок, али сматрамо да је изводљиво да у том периоду овај пројекат буде реализован - навео је Сандић.

Град је тренутно у поступку емисије обвезница у износу од шест милиона марака и тим новцем ће бити финансирана реализација пет капиталних пројекта, а један од њих је и градња овог моста.

- Почетак уписа и уплате обвезница је 11. април и овај процес траје осам дана - рекли су у Градској управи.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Кочићев вијенац Дарко Сабљић је казао да би нови мост значио пуно, не само мјештанима овог дијела насеља већ цијелом граду.

- Тренутно је пресјечена директна веза између нас и Обилићева и морамо дуго кружити да бисмо дошли до тог насеља - казао је Сабљић.

Нагласио је да због затварања старог моста долази до загушења саобраћаја.

- Стварају се велике саобраћајне гужве. Највећи шпицеви и километарске колона су ујутро, када људи иду на посао и послије подне, када се враћају - рекао је Сабљић.

Двије траке и видиковац

Према ранијим најавама дужина новог моста биће 80, а ширина 14 метара.

Имаће двије саобраћајне траке, а предвиђене су и обостране пјешачке и бициклистичке траке, као и видиковац и модерна расвјета. Главни носиви стуб пројектован је у облику латиничног слова "З", с обзиром на назив овог моста. Стари Зелени мост је саграђен давне 1959. године и имао по једну саобраћајну траку и пјешачку стазу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана