Безбједан пут ђака до школе

Данијела Стоканић
Безбједан пут ђака до школе

Бањалука - Исцртавање хоризонталне и постављање вертикалне саобраћајне сигнализације, обнављање "лежећих полицајаца" испред школа само су неке од активности које ће град спровести наредних дана како би подигли безбједност ђака на путу до школе.

Како су објаснили у Градској управи као и сваке године, изнад коловоза ће бити постављени и транспаренти који упозоравају возаче да је почела школска година.

- Ученицима најнижих разреда на самом почетку школске године биће подијељене мајице и беџеви. А у склопу тих активности, почела је и контрола техничке исправности аутобуса којима се врши ванлинијски уговорени превоз - рекао је шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић.

У плану је почетак и реализације пројекта измјене вертикалне саобраћајне сигнализације, на начин да сигнализација у зони школе буде постављена на контрастне табле жуте боје.

- Оне су уочљивије од постојећих и много боље ће скретати пажњу возачима да се налазе у зони школе. Планирано је да се измијени сигнализација у зонама основних школа "Бранко Радичевић", "Петар Петровић Његош" и "Доситеј Обрадовић" - истакао је Давидовић.

Најавио је да ће први пут, ове године, бити провођена превентивна медијска кампања "Возачи, опрез!", која је усмјерена ка возачима и има за циљ да пробуди свијест код возача да са нарочитом пажњу возе у зонама школа.

- У оквиру наведене активности саобраћајна полиција ће у присуству дјеце обављати контролу учесника у саобраћају. Полиција ће заустави возило и уколико је возач везан безбједносним појасом или није разговарао на мобилни телефон ученик ће му дати зелени балон са "веселим смајлијем (Ј)" и захвалити му се што се безбједно понаша у саобраћају - објаснио је Давидовић.

Додао је да ће у супротном возач од ученика добити црвени балон са "тужним смајлијем (Л)" и критику да се небезбједно понаша у саобраћају.

Према ријечима предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић безбједност ђака у граду је на задовољавајућем нивоу.

- Остало је једино још да се поставе адекватни пјешачки прелази, саобраћајна сигнализација и вибрационе траке код основне школе у насељу Залужани - појаснио је Јаћимовић.

Додао је да је за успориваче брзине, између осталог, вибрационе траке и гумене лежеће полицајце, потребно издвојити око 3.000 КМ.

Лауш

Успоривачи брзине, која се налазе близу ОШ "Свети Сава" на Лаушу оштећени су још од прошле године.

- У близини школе постоје два "лежећа полицајца", али као да их нема. Оштећени су до те мјере да возачи аутомобилима преко њих прелазе и у трећој брзини - пожалио се мјештанин Спасен Јанковић.

 

Тротоар

Родитељи ученика ОШ "Бранислав Нушић" у насељу Српске топлице истичу да је, упркос бројним најављеним активностима града, безбједност њихове дјеце без тротоара у улици Мањачких устаника и даље угрожена.

- Ријеч је о једној од најпрометнијих улица у граду. Вози се брзо без обзира на саобраћајне знакове који указују на школу, а свједоци смо и да многи возачи пречесто прођу и кроз црвено - рекла је забринута мајка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана