Без субвенција нема јефтинијих карата

Јасмина Салопек
Без субвенција нема јефтинијих карата

БАЊАЛУКА - Градски превозници најавили су да од септембра неће издавати мјесечне карте по повлаштеним цијенама, јер Скупштина града није подржала приједлог одлуке о субвенцијама у јавном градском и приградском превозу, а осим тога по том основу град има неизмирена дуговања према овим предузећима из претходног периода.

Ријеч је о картама за пензионере, вишечлане породице, студенте, средњошколце и друге унапријед утврђене категорије становништва.

Представник Удружења превозника за градски и приградски превоз Дејан Мијић рекао је за “Глас Српске” да превозници увијек, ни криви ни дужни, буду увучени у нешто што нема везе са њиховим пословањем.

- За услугу коју смо извршили испоставимо фактуру. У овом случају Градска управа и скупштина су са нама договорили да бесплатно или са попустом превозимо пензионере, а они су преузели обавезу плаћања за њих - рекао је Мијић. Међутим, ако не испуне своје обавезе, превозници ће бити принуђени да карте наплаћују по пуној цијени.

- Добили смо информацију да ће попусти за пензионере и породице са четворо и више дјеце бити укинути.  Ми само желимо да наплатимо фактуре за испостављену услугу, које смо уредно доставили Градској управи и за које смо платили ПДВ према држави - појаснио је Мијић.

Додаје да ће од септембра карте бити наплаћиване према важећем уговору и цјеновнику који је донијела градска Скупштина.

- То значи да пензионери са ниским пензијама више неће имати бесплатне карте. Остали који су имали попуст око 30 одсто сада ће плаћати пуну цијену, што важи и за вишечлане породице - казао је Мијић.

Градоначелник Драшко Станивуковић истакао је јуче да на сједници Скупштине града, која је прекинута прошле седмице, нису усвојене најбитније тачке дневног реда, међу којима су и субвенције за превоз.

- На тај начин скупштинска већина ускратила је пензионерима са најнижом пензијом да се возе бесплатно. То је неприхватљиво и одступање од политике коју смо зацртали прије три године - рекао је Станивуковић.

Појаснио је да град има обезбијеђен новац за субвенције превозницима, али да скупштинска већина одбијањем ове одлуке показује да не жели да град иде напријед.

Шеф клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић рекао је да су СНСД и његови коалициони партнери спремни да подрже субвенције за пензионере, породице погинулих бораца, студенте и вишечлане породице, али да им се достави тачан број корисника повлаштених карата.

- Да ли је град измирио све обавезе према превозницима по одлуци коју смо усвојили још раније? - упитао је Топић, те нагласио да СНСД нема никакав проблем да подржи субвенције.

Након јучерашњег препуцавања у вези са субвенцијама за превоз и одгађања наставка сједнице Скупштине због недостатка кворума, Станивуковић је одржао састанак са шефовима клубова одборника на којем је одлучено да засједање градског парламента буде настављено данас.

Паркинг

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да би одлука о томе да ли у граду остаје бесплатан паркинг требало да буде донесена данас у наставку сједнице Скупштине града. Он је истакао да је за то да паркинг остане бесплатан, али да остаје питање да ли је СНСД спреман да смањи акцизе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана