Без ребаланса буџета нема новца за храну у вртићима

 Јана Кезић
Без ребаланса буџета нема новца за храну у вртићима

БАЊАЛУКА - Малишани у јавним вртићима на подручју града могли би остати без хране ако до краја године не буде усвојен ребаланс градског буџета за 2022. годину.

Потврдио је то за “Глас Српске” градски менаџер Бојан Кресојевић те додао да без усвајања овог важног документа неће бити могућа исплата трошкова добављачу за набавку хране.

- Добављач  зна да ли је и колико спреман да испоручује намирнице без плаћања. У градској каси дефинитивно нема довољно новца без усвајања ребаланса буџета и надам се да ће га Скупштина града усвојити на наредној сједници, која би требало да буде одржана крајем децембра - рекао је Кресојевић те додао да је добављач фирма “Новотекс” из Бањалуке.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Петар Јокановић казао је за “Глас Српске” да је још у априлу ове године настао проблем са достављањем намирница градским вртићима.

- Овај проблем узрокован је растом цијена хране па је добављач, са којим је потписан уговор, тражио да цијене буду кориговане. То је тада ријешено и све је пролонгирано до потписивања сљедећег уговора - рекао је Јокановић.

Како је нагласио, након тога није било више проблема са набавком хране и осталих средстава за рад ове установе.

- На наредној сједници Скупштине требало би да буде усвојен ребаланс буџета за ову годину, а након тога не би требало да буде проблема - рекао је Јокановић.

Одборник Покрета “Бањалука зове” Саша Лазић казао је да је за сутра заказана сједница колегијума Скупштине града, на којој би требало да буде расправљано о ребалансу буџета.

- Што се тиче јавних и приватних вртића већ шест година борим се за веће учешће града у суфинансирању боравка дјеце у приватним вртићима. Сматрам да се морају изједначити услови и цијене јавних и приватних вртића - казао је Лазић. Додао је да град тренутно боравак дјеце у јавним вртићима суфинансира са по 250 КМ, а у приватним вртићима са по 60 КМ.

- Предлагао сам да се субвенције повећају у корист приватних вртића - рекао је Лазић, додајући да су родитељи приморани да дјецу уписују у приватне вртиће, јер у јавним нема мјеста.

Цијене

Градски менаџер Бојан Кресојевић и директор Центра за предшколско васпитање и образовање Петар Јокановић казали су да у овом тренутку неће доћи до поскупљења услуга јавних вртића.

- Цијене су годинама исте, а за једно дијете то је износ од 165 КМ - рекао је Јокановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана