Бесплатно земљиште за нове погоне са више од 30 радника

Весна Поповић
Бесплатно земљиште за нове погоне са више од 30 радника

Бањалука - Приједлогом правилника о условима и начину отуђења непокретности у градској својини, који је Скупштини града предложио градоначелник Игор Радојичић, предвиђено је да инвеститори убудуће имају могућност да земљиште за изградњу нових погона добију бесплатно или испод тржишне цијене.

Овај приједлог наћи ће се пред одборницима Скупштине града 5. априла, а циљ је привлачење нових инвестиција и јачање привредних активности на подручју града.

Према њему, ову бенефицију могли би остварити инвеститори који се обавежу да ће запослити најмање 30 нових радника у периоду од четири године.

- Скупштина града би, прије продаје земљишта, одређивала који то пројекти испуњавају услове да би били проглашени инвестиционим пројектом од посебног значаја за локални економски развој. Поред тога, градске непокретности из ових категорије би се продавале искључиво на јавном конкурсу - наведено је у овом документу.

Одборник СНСД-а Гордана Лиховић сматра да је веома важно у Бањалуци створити добар пословни амбијент, те да би овај правилник томе требало да допринесе.

- Сваки план који предвиђа отварање нових радних мјеста је добар за Бањалуку. Морамо бити свјесни да град мора нешто уложити да би нешто и добио. У овом случају то су погодности за потенцијалне инвеститоре како би се створила нова радна мјеста - додала је Лиховићева.

Истакла је да град треба да се заштити кроз све могућности које нуди закон, како се не би дешавале малверзације, односно град не смије давати земљиште по сваку цијену.

Независни одборник Миленко Јаћимовић сматра да је овај правилник добар начин да се привуку нове инвестиције у Бањалуку које ће створити нова радна мјеста, али сматра да би град требало да буде опрезан у самој реализацији.

- Земље из окружења као што су Србија и Хрватска имале су сличне субвенције, али и доста негативних искустава са инвеститорима који су искористили те погодности и након неколико година одлучили да оду. Тако да би при самој реализацији требало имати одређене услове који потенцијални  инвеститори морају испунити. Један од њих би требало да буде да производњу на територији града морају задржати минимално пет до десет година - навео је Јаћимовић.

Новина

Приједлог овог правилника представља новину јер због законских ограничења, градске власти до сада нису имале могућност да некретнине у градској својини инвеститорима дају без накнаде. Ступањем на снагу Закона о стварним правима, створена је законска подлога за овакав начин привлачења инвеститора, јер је овим актом дата могућност локалним заједницама да, усвајањем правилника попут овог, градску својину за пројекте од посебног економског интереса дају бесплатно или испод цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана