Бесплатни уџбеници дјеци из хранитељских породица

Александар Стојановић
Бесплатни уџбеници дјеци из хранитељских породица

Бањалука - Бесплатне уџбенике, поред вишечланих и ромских породица, од предстојеће школске године добиће и дјеца из хранитељских породица, а Градска управа, поред средстава за уџбенике, обезбиједила је и једнократну помоћ за набавку школског прибора.

Према правилнику који је донесен ових дана за основце из поменутих категорија предвиђено је по 150 КМ, за ученике средњих школа 170, док ће студенти добити по 200 КМ.

Захтјеве за остваривање ове помоћи, уз одређену документацију, потребно је поднијети до 15. септембра за ученике, а за студенте до 15. новембра.

- Ово је симболичан знак подршке за те људе који обављају изузетно хуману мисију, односно дају свој допринос да малишани без родитељског старања одрастају у здравим и срећним породицама - истакли су из Одјељења за образовање, здравство и социјалну политику.

Када је ријеч о бесплатним уџбеницима из породица са четворо и више дјеце и Удружења Рома “Весели бријег”, све процедуре за ову активност приводе се крају и до почетка школске године уџбеници ће бити подијељени.

Укупно 81 основац из 51 вишечлане породице и 20 ученика из ромских породица добиће бесплатне уџбенике и школски прибор, док ће град кроз једнократну новчану помоћ подржати образовање.

Из ресорног одјељења су нагласили да од 2010. године, пред почетак школе, град пружа подршку удружењима “4+” и “Весели бријег” и за њихове чланове обезбиједи бесплатне комплете књига.

- Ова помоћ је само једна од мјера социјалне политике коју спроводи Градска управа. Са удружењима, посебно “4+”, организујемо бројне заједничке активности, а обезбијеђене су им и нове пословне просторије. Такође, дјеци из ових породица плаћен је боравак у вртићима, а током школовања добијају стипендију, без обзира на материјални статус породице. Уз то, финансирамо и дио текућих трошкова и одређених програмских активности Удружења “4+” - казали су из одјељења.

Ново гријање

Градоначелник Игор Радојичић обишао је јуче Основну школу “Станко Ракита” у Дебељацима, гдје се увјерио да ће услови за наставу у наредној школској години бити много бољи.

- Уградњом централног гријања биће топле учионице током зимских мјесеци. Све чинимо да ђаци и наставници имају много боље услове за рад и боравак у школи - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана