Бесплатни родни листови за 4.041 ђака

Невена Бунић
Бесплатни родни листови за 4.041 ђака

Бањалука - Ученици завршних разреда основних и средњих школа и ове године добиће бесплатне изводе из матичних књига рођених, који су им потребни приликом уписа у школе, односно на факултете, а школама је остављен рок до 15. марта за достављање спискова ученика.

Према подацима Министарства просвјете и културе, у градским основним школама има 1.694, а у средњим 2.347 матураната, тако да ће бити издат 4.041 родни лист.

- Ову активност спроводимо у координацији са Одјељењем за образовање, здравство, омладину и спорт. Позив се односи на ученике који су рођени у Бањалуци, као и на оне који не посједују изводе из матичних књига рођених издате од јуна 2010. године на трајним обрасцима. Упутили смо допис основним и средњим школама и дали им рок до 15. марта да доставе спискове ученика завршних разреда на основу којих ће матичари израдити родне листове - рекла је вршилац дужности начелника Одјељења за општу управу Сања Павловић.

Како је појаснила, на спискове ученика завршних разреда, поред имена и презимена ученика, потребно је навести датум рођења и очево име те број телефона и име разредног старјешине, који ће преузети готове родне листове.

По добијању наведених спискова, Одјељење за општу управу Градске управе израдиће изводе из матичних књига, након чега ће свакој школи бесплатно доставити родне листове ученика.
- Ученици неће морати долазити у Пријемну канцеларију Градске управе него ће родни лист добити у својој школи. На тај начин омогућавамо нашим грађанима ефикасније остваривање њихових права, као и избјегавање гужве у просторијама Градске управе - нагласила је Павловићева.

Иначе, у овој акцији, коју Одјељење за општу управу спроводи од 2007. године, издато је више од 33.350 извода из матичних књига.

Директор Основне школе "Змај Јова Јовановић" Дијана Богдановић похвалила је овај потез Градске управе.

- Бесплатне родне листове за матуранте издају већ деценију и могу рећи да свима олакшавају посао, првенствено родитељима у ученицима који на овај начин избјегавају гужве на шалтерима и беспотребне трошкове. Већ смо почели да израђујемо спискове ђака - казала је Богдановић.

Ученици

И ученици у Основној школи "Змај Јова Јовановић" су задовољни што неће имати додатног посла приликом уписа у средње школе.

- Захвални смо и школи и Градској управи што организују ову акцију, јер нам само подијеле родне листове у одјељењу. Не чекамо на њега и не плаћамо га, а треба нам за упис у средњу школу - рекла је ученица деветог разреда Нађа Чаушевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана