Бесплатне радионице у Дому омладине: Ученици откривају тајне програмирања

Катарина Шапоња
Бесплатне радионице у Дому омладине: Ученици откривају тајне програмирања

Ученици основних и средњих школа у Бањалуци имаће прилику да бесплатно присуствују радионицама програмских језика у Дому омладине од 19. октобра и тако на занимљив начин усвоје нова знања.

Радионице на којима ће ђаци имати прилику да уче о програмским језицима, уколико им је ИТ сфера интересовања, организује Институт за развој младих и заједнице “Перпетуум мобиле”.

Портпарол и пројект-координатор у овом институту Соња Милинчић истакла је да је идеја за радионице дошла спонтано. 

- Током припрема за бесплатну инструктивну наставу, комуницирајући са студентима, који су уједно и градски стипендисти, један од њих је исказао интересовање да своје знање у области програмских језика подијели са суграђанима - појаснила је Милинчићева.

Према њеним ријечима, надају се да ће ове радионице помоћи ученицима приликом будућег образовања, посла и слично.

- У овом тренутку не знамо шта да очекујемо, исто као и са бесплатном инструктивном наставом, гдје смо кренули од нуле у један процес, а данас је то препознат програм који помаже многобројним бањалучким ученицима - казала је Милинчићева.

Додаје да ће радионице бити одржаване петком увече.

- Када су полазници у питању, потребно је да сваки ученик има свој лаптоп, јер у Дому омладине немамо тај технички дио. Неопходна је и наравно жеља и воља за учењем, а ђаци могу очекивати нова знања и познанства - рекла је Милинчићева.

Када је у питању инструктивна настава, истиче Милинчићева, било је много питања родитеља током септембра о наставку, што им је, како каже, сјајан показатељ колико је користан програм и колико помаже ученицима.

- С обзиром на то да почињемо тек ове седмице, требало би све тећи по плану. У овом полугодишту од предмета имамо математику, енглески језик и физику. Телефон за пријављивање на ове часове звони по цијели дан, тако да настављамо у истом духу као и до сада - рекла је Милинчићева. 

За све додатне информације и пријаве заинтересовани се могу обратити на број телефона: 065/276-711.

ИНСТРУКТИВНА НАСТАВА

Инструктивну наставу “Перпетуум мобиле” реализује од 2021. године, а осмишљена је тако што студенти који желе да помогну ђацима да савладају градиво једном седмично одрже час из предмета за који буде показана потреба.

- Бесплатна инструктивна настава се одржава за ђаке основних и средњих бањалучких школа и на овај начин континуирано помажемо ученицима да побољшају оцјене и заволе учење - појаснила је Соња Милинчић и додала да, судећи по повратним информацијама које добијају од родитеља, ови часови су веома значајни за ученике, јер поред знања стичу и нове пријатеље. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана