Bесплатне паркинг картице за више од 200 добровољних давалаца крви (ФОТО)

Ј. Са.
Бесплатне паркинг картице за добровољне даваоце крви
Foto: Александар Чавић | Бесплатне паркинг картице за добровољне даваоце крви

БАЊАЛУКА - Више од 200 добровољних даваоца крви вечерас је у Банском двору, као знак захвалности од града на њиховој хуманости, добило бесплатне картице за паркинг.

Како је рекао градоначелник Драшко Станивуковић ово је највише што су могли да ураде за људи који дио себе дарују другима.

- Велико ми је задовољство што смо данас овдје са нашим добровољним даваоцима крви – истинским хуманистима нашег града и што смо у прилици да им кроз додјелу бесплатних паркинг картица искажемо захвалност за десетине спашених живота – поручио је Станивуковић.

Директорица Завода за трансфузију Гордана Гузијан истакла је да на сву срећу и даље живимо у средини у којој су хуманост и емпатија изражени, те додала да су захваљујући томе резерве крви  стабилне.

- Можемо да се похвалимо великим бројем добровољних давалаца крви, а сваке године је евиденто повећање броја давалаца не само у Бањалуци, већ и у цијелој Републици Српској – истакла је Гузијан.

Жељкица Илић из Градске организације Црвеног крста појаснила је да ова организација у оквиру својих редовних активности ради на омасовљавању, анимирању и окупљању добровољних давалаца крви како међу ученицима завршних разреда средњих школа тако и са Активом који дјелује при Црвеном крсту Бањалука.

- У прошлој години смо кроз ове акције прикупили 750 доза крви, а у својим регистрима имамо преко 500 давалаца крви. Бесплатан паркинг је заиста лијеп израз захвалности за ове људе, али они за своја дјела спашавања живота заслужују и много више– казала је она.

 

Један од добровољних давалаца крви Жељко Салопек који је до сада крв даривао 65 пута, казао је да крв редовно дарује од своје 17. године.

- Добровољни давалац крви била је и моја мајка, ја сам добровољни давалац, а затим и моја  кћерка која је до сада 15 пута даривла крв – просто ово је наше породично опредјељење – казао је он.

Овај скромни хуманиста такође је захвалио градоначелнику што им је кроз бесплатну паркинг карту исказао поштовање и захвалност.

- Ми ово чинимо добровољно не очекујући неку награду, но ипак хвала што сте нас се сјетили и одали на признање – закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана