Бесплатна школа за труднице у Дому здравља Бањалука, у току пријаве

NN
Foto: TheBalance

БАЊАЛУКА - Школа за труднице помогла ми је да лакше савладам све недоумице са којима се носе мајке када роде прво дијете, казала је полазница школе за труднице. Како је она испричала "Независним", недавно је родила своје прво дијете, те се одлично снашла у овој новој веома важној улози.

"Знала сам одмах како хранити, купати, пресвући бебу, а водила сам рачуна о својој исхрани, али исто тако ова школа помогла ми је да будем психички спремна за пород и постпорођајни период", рекла је она.

Осим "Радоснице", која већ годинама припрема будуће мајке, и у склопу Дома здравља у мају је са радом почела Школа за труднице и родитељство. Прву групу чинило је 20 трудница са подручја града.

"Циљ ове школе је да за 30 одсто трудница са подручја града, било да им трудноћу воде доктори из државних или приватних амбуланти, обезбиједимо потребне и неопходне информације о трудноћи, постпорођајном периоду и њези дјетета", казали су из ЈЗУ "Дом здравља", те додали да обуку трудница врши мултидисциплинарни тим који чине доктори и медицинске сестре, односно техничари из области гинекологије, педијатрије, стоматологије, физијатрије и нашег Центра за заштиту менталног здравља.

"Кроз континуирану едукацију, уз помоћ специјализованих стручњака из бројних области медицине, радимо на психофизичком подизању кондиције труднице, породиље и бабињаре како би се олакшали порођајни напори, помогло рађање здраве дјеце и убрзао повратак доброг психосоматског стања послије порода", објаснили су из ове здравствене установе.

Активности се, како кажу, спроводе кроз напредну обуку трудница о важности физичке и психичке припреме за саму трудноћу, порођај и постпартални период, усвајању позитивних и сузбијању негативних навика и понашања, упознавању са значајем правилне исхране и хигијене у току трудноће, упознавању специфичности живота и рада током трудноће, припреме за здраво родитељство, указивање на озбиљност контроле здравља, а све у сврху доброг здравља мајке и дјетета.

"У протекла три циклуса Школу за труднице и родитељство похађало је око 60 полазница", истакли су они, те додали да су у току пријаве за четврти циклус обуке у Школи за труднице и родитељство, који почиње 26. августа, а будуће мајке се могу пријавити путем званичне веб-странице ЈЗУ "Дом здравља" Бањалука или путем телефона на број 051/247-323.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана