Бескућнике не препуштају судбини

Јана Кезић
Бескућнике не препуштају судбини

БАЊАЛУКА - Прихватна јединица за смјештај социјално угрожених лица Геронтолошког центра на Паприковцу сигуран је кров над главом за многе који немају кућу или породицу, бар привремено. Ту уз оброк, кревет, купање и шишање добију и оно што им је најпотребније, пажњу и топлу људску ријеч. Ту их не препусте судбини.

Директор ове установе Винко Лолић за “Глас Српске” рекао је да је Прихватна јединица за бескућнике на располагању људима које живот није мазио у сваком тренутку те нагласио да је она љети попуњена.

Подсјетио је да је уговор између Геронтолошког центра и Центра за социјални рад потписан 2005. године и да представља спас за људе који су препуштени сами себи.

- Ситуација је нажалост таква да многи немају кров над главом и не могу да се брину о себи, а све је много горе када су температуре веома високе или када су тешке временске прилике у било које годишње доба па је тако код нас тренутно смјештено шест корисника - казао је Лолић.

Објаснио је да је тим људима пружена с­ва потребна њега те за њих особље уради све што је потребно како би добили тренутке живота достојне човјеку.

- Капацитет Прихватне јединице лимитиран је за 11 корисника, али ако ту не буде мјеста људе смјестимо у остале капацитете Геронтолошког центра. Заиста се трудимо да прихватимо свакога и да се о свима постарамо - рекао је Лолић.

Објаснио је да прихватају људе доби од 50 година и старије, али неријетко направе и изузетак. Истакао је да млађим особама пруже сву потребну помоћ, а онда их даље просљеђују надлежним институцијама које настављају да се о њима брину на адекватан начин.

Лолић наглашава да корисници нису само из Бањалуке.

- Осим наших суграђана имамо бескућнике и из других градова па и држава. Имали смо и људе из Хрватске и Србије који су били у скитњи овдје па смо им пружили смјештај, а све у сарадњи са Центром за социјални рад - рекао је Лолић.

Предсједник удружења “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић наглашава да бескућници често уточиште траже и код њих. Ипак додаје да се код њих могу само окријепити и окупати те да не могу ту преспавати, јер немају основа за такво нешто.

- Када би постојала могућност да овдје спавају, било би их много. Што је год тежа ситуација у друштву, њих има више - рекао је Субашић.

 Додао је да међу њима има и млађих људи.

- Млад човјек хоће мало брже да заради новац и упада у ситуације које нису добре па заврши на улици. Недавно је помоћ тражила особа која је 1991. годиште - казао је Субашић.

Цијене

Винко Лолић каже да имају и листе чекања за смјештај у Геронтолошки центар.

- Све је поскупјело па смо били приморани мало подићи цијене услуга. Наши корисници имају све погодности. Цијена за оне који су 24 сата под стручним надзором  је 1.040 КМ, а за оне који су физички мало самосталнији 950 КМ - рекао је Лолић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана