Бескућници куцају на врата бањалучког Геронтолошког центра

Јасмина Салопек
Бескућници куцају на врата бањалучког Геронтолошког центра

БАЊАЛУКА - У Прихватној станици, која дјелује у оквиру Геронтолошког центра на Паприковцу, тренутно се налазе три особе које су затечене у скитњи, а с обзиром на веома хладно вријеме тај број би у наредном периоду могао и порасти.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор Геронтолошког центра Винко Лолић, истичући да су њихова врата увијек отворена свима којима је помоћ потребна када поклекну.

- Прихватна станица је у сваком тренутку на располагању људима које живот није мазио - рекао је Лолић.

Према његовим ријечима, лимит је девет особа, али то не значи да неће примити и друге, ако за тим буде потребе.

- Одбити некога и не пружити му подршку и помоћ у најтежим моментима живота било би заиста нехумано. Наћи ћемо увијек мјеста и нико никада неће бити одбијен - истакао је Лолић.

Како је рекао, особе које потраже смјештај у прихватилишту су најчешће из Бањалуке, а збрињавали су људе и из других градова или држава.

- Пар пута се десило да у наш центар “залутају” особе из Хрватске, Словеније или Србије. Никада нисмо гледали ко је одакле, свима пружимо помоћ - истакао је Лолић.

Додао је да ко год буде смјештен у Прихватну станицу има сву услугу као и корисници Геронтолошког центра, од исхране, до медицинског збрињавања.

- Све што је потребно буде им пружено. Многе од њих смо због запуштеног стања водили фризеру, обријали, дали им нову одјећу, пружили топлу купку, све што је потребно да се осјећају прихваћено - појаснио је он.

Истакао је да многи дођу у тешком физичком стању, буду запуштени те уђу као једна особа, изађу као потпуно нова.

- Нажалост, већина је у социјалној потреби и немају могућност нормалног живота, ни кров над главом. Деси се да буде и пијаних људи који су због количине алкохола у организму несвјесно дошли код нас, али и многих других категорија - казао је он.

Истакао је да су то све људи који имају потребу да се неко брине о њима, јер то сами, из неких разлога, нису у могућности те се потруде да им пруже услугу достојну човјека.

- Када утврдимо да неко затечен у скитњи нема никаква примања, ни породицу која може да се брине о њему те да је социјално угрожен онда се потписује уговор између нас и Центра за социјални рад и та особа прелази у трајан смјештај у Геронтолошком центру - појаснио је Лолић и напоменуо да је уговор између ове двије установе потписан 2005. године.

Станари

Винко Лолић рекао је да у просјеку од 60 до 70 одсто оних који бораве у Прихватној станици постану и трајни корисници услуга Геронтолошког центра. Испричао је да међу бескућницима доминирају старији, претежно мушкарци, а помоћ некада затражи и нека млада особа.

- Хитна помоћ и полиција бескућнике може да усмјери ка нашој станици, затим се активира Центар за социјални рад гдје им прво утврђују идентитет - рекао је Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана