“Баштионик” у традиционалној добротворној акцији: Васкрс прилика да се помогне људима у невољи

Јана Кезић
“Баштионик” у традиционалној добротворној акцији: Васкрс прилика да се помогне људима у невољи

БАЊАЛУКА - Србско сабрање “Баштионик” и ове године ће током васкршњих празника посјетити и уручити помоћ за више од 100 социјално угрожених породица, у традиционалној добротворној акцији “Будимо људи”.

Потврдили су то у “Баштионику” за “Глас Српске” те су додали да ову акцију успјешно спроводе већ 11 година.

- Прикупљен је новац за више од 100 пакета које ћемо до Васкрса подијелити породицама којима је помоћ потребна - казали су у “Баштионику”.

Ријеч је, како истичу, о породицама које су у стању социјалне угрожености, као и о вишечланим породицама, али и оним самачким и старачким, које ни за празнике немају могућност да имају нешто богатију трпезу.

- Као и претходних година, то ће бити пакет са прехрамбеним намирницама и средствима за хигијену. Осим тога, потрудићемо се да се у пакетима за породице са дјецом, нађу слаткиши и играчке, као и неизоставна васкршња јаја - казали су у “Баштионику”.

Од средстава скупљених у божићној акцији успјели су, како кажу, да одвоје 3.250 КМ како би породици која се бави пољопривредом, купили професионални пластеник.

- Надамо се да ћемо нешто слично успјети урадити и од васкршње акције која траје до 23. априла, како би значајније помогли бар једну породицу, у смислу набавке неког алата за рад или куповину пластеника или краве, нечега што би им помогло да стану на ноге - рекли су у “Баштионику”. Истакли су да су реакције људи којима се помогне, нешто што се заиста памти.

- Не очекују да их се сјети неко ко није из њихове непосредне близине. Онда је то за њих прво изненађење, а онда слиједи радост и захвалност - рекли су у “Баштионику”, који броји око 100 чланова. Додали су да ту буде заиста дирљивих сцена, попут оне када пензионер од 80 година добије пакет намирница, пусти сузу и каже “Дјецо, хвала вам што сте ме се сјетили”, или када најмлађи за слаткише или играчку захвале искреним осмијехом.

Из “Баштионика” кажу да хуманости никада није превише.

- Бањалука има 200.000 становника и око 40.000 запослених. Када би свако одвојио марку за помоћ другоме, то би била заиста лијепа количина новца. Има и простора и могућности да се буде бољи. Свјесни смо да су тешка времена и да је свака наредна година још тежа, али заиста није потребно издвојити пуно - казали су у “Баштионику”. Истакли су да има и дивних примјера појединаца, попут пензионера који сваки мјесец донесу прилог.

- Ту су и студенти, али и пословни људи чија је помоћ заиста значајна и без којих не бисмо могли реализовати акције. Свима смо им веома захвални - кажу у “Баштионику”. Након васкршње акције, поново се враћају трајној акцији “Задужбина за Косово и Метохију”.

- У мају планирамо путовање у Грачаницу, гдје ћемо приказати филм “Ако те се сјетим једном само”. Током љета бићемо активни по црквено-народним саборима и у помоћи манастирима - додали су из “Баштионика”.

Информације

Сви могу помоћи пројекте “Баштионика”, као што су “Задужбина за Косово и Метохију” и “Будимо људи”.

- Уплате можете извршити користећи ПаџПал налог или уплатама у банци, а жиро-рачуни су:  Задужбина за Косово и Метохију: 571-0100000-2178-29, (УГ “Србско сабрање Баштионик”, Бањалука), жиро-рачун за опште намјене: 567-2412700-0282-31, Атос банка а.д. Бањалука, Добротворна акција “Будимо људи”: 567-2412700-0282-31, Атос банка а.д. Бањалука, Девизни жиро-рачун: ИБАН: БА395620998150324808, СВИФТ: РАЗББА22, НЛБ банка а.д. Бањалука - наводе из “Баштионика”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана