Басара: Од јула повећавамо износ субвенција за боравак у приватним вртићима

ГС
Басара: Од јула повећавамо износ субвенција за боравак у приватним вртићима

БАЊАЛУКА-Износ јединствене мјере субвенција за родитеље чија дјеца иду у приватне вртиће од сљедећег мјесеца се повећава са 60 на 100 КМ, а од августа на 150 КМ за прво дијете, док ће за друго дијете из породице субвенција износити 200 КМ.

Казала је ово портпарол бањалучке Градске управе Адриана Басара која је нагласила како је, крајњи циљ ове мјере, јединствене у Републици Српској јда изједначе цијене у јавним и приватним вртићима што је једна важна пронаталитетна мјера.

-Осим тога, до јесени ћемо повећати капацитет вртића и добити 500 нових мјеста за бањалучке малишане. Кроз ову, али и бројне друге мјере, желимо да и родитељима и дјеци омогућимо квалитетнију и љепшу свакодневицу, јер улагање у дјецу и младе људе је улагање у будућност – казала је она.

Искористила је и прилику да позове родитеље дјеце која иду у приватне вртиће да потпишу уговоре за субвенције у Одјељењу за друштвене дјелатности.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић представио је нове мјере до коначног изједначавања цијена између приватних и јавних вртића, те је најавио да ће од јула бити повећане субвенција за приватне вртиће, али да ће ускоро на располагању бити и 500 нових мјеста у јавним вртићима.

Такође, због поскупљења појединих приватних предшколских установа, конкретно вртића „Звјездица“, градоначелник је истакао да Град неће толерисати условљавања, као ни злоупотребу подршке коју Град издваја за родитеље чија дјеца похађају приватне предшколске установе, и том приликом истакао да ће Град бити на страни родитеља.

– Град и даље позива родитеље да попуне образац који ће затим упутити руководству овог вртића са захтјевом за потврду да ће цијена од 1. октобра бити смањена на 380 КМ умјесто 450 КМ. Уколико овај вртић одбије овакав захтјев, Град ће за то дијете гарантовати мјесто у јавном вртићу – истакао је раније градоначелник.

Нагласио је како ће градска администрација наставити пут ка повећању субвенција који за крајњи циљ има потпуно изједначавање цијена приватних и јавних вртића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана