Бањско-рекреативни центар у Српским топлицама ускоро отвара врата гостима

Катарина Шапоња
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Град би ускоро требало да обогати своју туристичку понуду обновљеним Бањско-рекреативним центром у Српским топлицама, чије се отварање очекује са великим нестрпљењем међу суграђанима, али и свима који желе да уживају у благодатима термоминералних вода.

На мјесту некадашњег базена “Шехер” посјетиоцима ће осим базена бити на располагању слана соба, сауна, турско купатило и мноштво других садржаја.

Из Института за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију “Др Мирослав Зотовић”, који гради ову велелепну бању, рекли су да је у току технички преглед објекта и инфраструктуре, те спровођење поступка јавне набавке ентеријерског опремања и намјештања.

- Након прибављања документације и опремања намјештајем, објекат ће бити пуштен у рад - истакли су из “Зотовића”.
Објекат је намијењен свим корисницима здравствено-рекреативних услуга, пружајући могућност лијечења уз љекарску упутницу, али и опцију за одмор и рекреацију за оне који желе да плате услугу.

- Цјеновник ће бити формиран прије пуштања у рад - истакли су из “Зотовића”, а како су раније навели, биће усклађен са цјеновницима других здравствених установа у регији које пружају висок квалитет.

Према њиховим ријечима, намјена објекта је терапијска (бањска) те комбинација терапијског садржаја са сегментом рекреације и естетике.

- Примарни садржаји ће бити оријентисани на квалитетно, модерно и рационално коришћење природног ресурса термоминералне воде, што подразумијева већи број водених и пратећих садржаја - казали су и  додали да су то затворени и отворени базен, као и мали базен за дјецу са простором за сунчање, велнес базен, масаже, сауне, слана соба, турско купатило, фитнес, теретана и слично.

Београђанка Борка Антонијевић, која је посјетила родбину у Бањалуци, каже да је радује вијест да ће ускоро бити отворена бања у Српским топлицама, јер би ту жељела да проведе свој годишњи одмор. 

- Сваког љета посјећујем неку од бања и кући се враћам препорођена. Сигурна сам да ће овај бањско-рекреативни центар постати нова дестинација за све који брину о свом здрављу и желе да осјете чари термоминералних вода - рекла је Антонијевићева.

Пројекат реконструкције старе бање има за циљ да створи комплекс који ће задовољити све потребе савременог човјека за рекреацијом и очувањем здравља, као и за лијечењем и опоравком.
Коришћење воде бање у некадашњем Шехеру има дугу традицију која сеже од времена старих Римљана, што наглашава велики потенцијал овог подручја за здравствени туризам и промоцију здравља.. 

Ово бањалучко насеље представља најстарију градску четврт, познату по извориштима термоминералне воде и као станиште ендемичне папрати бајковитог имена вилина влас.

Национални споменик

Због специфичности амбијента насталог коришћењем термоминералних вода простор у којем је смјештен објекат бањско-рекреативног центра је под заштитом и сврстан је у националне споменике БиХ.

- Сагледавањем развојних могућности овог простора дефинисан је приједлог трансформације који као прву активност има комплетну реконструкцију објекта некадашњег базена - наведено је на интернет страници Института “Др Мирослав Зотовић”.

Додају да је приликом реконструкције и ревитализације посебна пажња посвећена управо очувању амбијенталног контекста и вриједности националног споменика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана