Бањалука: Знаци сакривени у крошњама дрвећа

Данијела Стоканић
Бањалука: Знаци сакривени у крошњама дрвећа

Бањалука - Иако морају бити лако уочљиви и дању и ноћу, саобраћајни знаци су на појединим локацијама у граду дјелимично или чак потпуно заклоњени гранама, што угрожава безбједност свих учесника у саобраћају.

Возачи тврде да је на појединим мјестима семафоре и саобраћајне знакове немогуће видјети кроз грање и растиње, између осталог, на Булевару војводе Степе Степановића, недалеко од ОШ "Бранко Радичевић", која се налази у подножју насеља Старчевица.

Према ријечима члана Савјета родитеља у ОШ "Бранко Радичевић" Милана Милаковића, упркос томе што су на поменутом потезу недавно постављени саобраћајни знакови са бољим и видљивијим упозорењима, од крошњи дрвећа они се не виде.

- Ти знакови се од грана фактички не виде из аутомобила. Због тога се скоро свакодневно од десет возила само једно заустави пред пјешачким прелазом. Вјерујем да се велики број возача не заустави због слабе уочљивости саобраћајног знака - рекао је Милаковић.

Он је овим поводом, као члан Савјета родитеља у поменутој школи, учествовао у дискусијама о безбједности дјеце у саобраћају, са темом да саобраћајни знакови морају бити недвосмислено уочљиви са веће удаљености.

Ових дана многи грађани, али и возачи, платили су казну и тврде да прописи за понашање учесника у саобраћају нису довољно видљиви.

- Саобраћајни знакови се не виде. Имамо људе који долазе са стране и који не знају гдје стоји који знак, а не могу ни да га уоче, јер се не види од грана и лишћа - кажу грађани.

Они истичу да је ово горући проблем и код Економског факултета, гдје се уопште од крошњи дрвећа не види семафор.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истиче да је овај проблем у граду најизраженији у главној улици од Народног позоришта РС до Булевара, те да је присутан и у другим дијеловима града.

- Проблем представљају стабла која су дошла до те висине да заклањају и саобраћајне знакове и семафоре. Трајно рјешење би било да се посијеку та стабла, међутим, то би био злочин - рекао је Јаћимовић.

Додао је да је тренутно једино право рјешење редовно орезивање тих стабала.

Стабла уз саобраћајнице по налогу Градске управе одржава и орезује предузеће "Тамарис". У овом предузећу истичу да су од Градске управе добили налог и са орезивањем стабала уз саобраћајнице почињу данас од ужег центра града према периферији.

- Посљедњи пут стабла уз саобраћајнице су орезивана у мају ове године - истакли су у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана