Бањалука: »Зебре« у Карађорђевој улици се скоро не виде

nezavisne.com
Бањалука: »Зебре« у Карађорђевој улици се скоро не виде

Бањалука - Мјештани Карађорђеве улице у насељу Лауш негодују јер је већина "зебри", којима се обиљежавају пјешачки прелази, толико изблиједјела да се скоро не виде.

Проблематика је, истичу, присутна од пјешачког прелаза који користе становници Улице Милорада Умјеновића, па у идућих неколико километара, пиши Независне новине.

Мјештани Карађорђеве, једне од најдужих улица у граду, кажу да не знају више шта да раде, јер пут свакодневно прелази велики број дјеце, али и одраслих.

Ријеч је, наглашавају, о правцу на којем возачи развијају велике брзине, чиме је опасност по пјешаке већа.

"Послије пет година узалудних молби и иницијатива да се нешто уради на овим пјешачким прелазима, сада смо покренули петицију, коју је потписало више од 200 мјештана. Захтијевамо хитно рјешење овог проблема", казао је Бојан Кременовић, иницијатор петиције.

Додаје да пјешачки прелази нису уочљиви, те да мјештани траже боље освјетљење и обиљежавање хоризонталне сигнализације или постављање вибрационих трака.

"Велика је равница, с једне стране је школа, са друге кафане и други објекти, а возачи претичу при великим брзинима. Само гледамо када ће неко погинути. Недавно сам присуствовао сцени која је могла трагично завршити. Због велике брзине и тога што возач није видио пјешачки прелаз у задњи час је успио скренути у страну и избјећи несрећу", наводи Кременовић.

Марко П., становник овог дијела Лауша и отац двоје основаца, каже да је само питање времена када ће се на том дијелу десити несрећа.

"Треба урадити нешто што прије, јер биће касно када неко настрада. Очекујем да се овај проблем што прије ријеши. Плашим се само да не буде као у Борику, када су мјештани тражили лежеће полицајце или вибрационе траке због вртића у близини, а нико није ништа урадио док нису погинули унука и дјед", казао је овај забринути родитељ.

Из надлежног предузећа "Путеви РС" кажу да је обнављање постојећих пјешачких прелаза извршено током августа.

"Имајући у виду да од кружне раскрснице па до школе има шест обиљежених пјешачких прелаза сматрамо да је то с обзиром на постојећу пјешачку инфраструктуру задовољавајући број", саопштили су из овог предузећа.

Велики број саобраћајки

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, рекао је да проблем у Карађорђевој улици постоји и да Агенција подржава став мјештана.

"Ми очекујемо да 'Путеви РС' ријеше овај проблем јер је у питању магистрални пут. Такође, постоји потреба за постављањем још бар два пјешачка прелаза на тој релацији, што би довело до заустављања возача, те каналисања пјешака. Забрињавајуће је и то што је Карађорђева улица по броју саобраћајки по нашим истраживањима високо котирана", казао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана