Бањалука: За ученике неће бити зиме

Данијела Стоканић
Бањалука: За ученике неће бити зиме

Бањалука - Подручне школе које имају индивидуално гријање приводе крају набавку огрева за предстојећу зимску сезону, тако да ће ђаци на вријеме имати топле учионице. За ове намјене Министарство просвјете и културе Републике Српске издвојило је око 815.000 КМ.

Према ријечима директора Основне школе "Петар Кочић" у Колима Дубравке Босанчић, за набавку дрва и угља за три школе на Мањачи, која се приводи крају, биће утрошено око 30.000 марака.

- С обзиром на то да се ради о Мањачи, гдје су температуре увијек ниже него у граду, набавку огрева смо почели још почетком септембра. Поред тога, остало нам је дрва од прошле године, тако да у случају захлађења имамо чиме да загријемо учионице - рекла је Босанчићева.

Директор ОШ "Младен Стојановић" у Бронзаном Мајдану Ненад Михајловић истиче да је тендер за набавку угља затворен те да ће овај енергент стићи до 15. октобра.

- У случају да захлади прије почетка зимске сезоне, добављач ће нам доставити угаљ. Разлог због којег угаљ још није достављен је то што се суши, мрви и пропада. За гријну сезону потребно нам је око 100 тона угља - рекао је Михајловић.

Додао је да поред централне школе, која као енергент користи угаљ, имају још три подручне школе које се грију на дрва. За њих је у сезони потребно око 30 метара кубних дрва.

У ОШ "Милутин Бојић" у Поткозарју истичу да је у току замјена пећи у овој централној школи, те да још није набављен огрев.

- У подручним школама у Мишином Хану и Верићима огрев за прво полугодиште је набављен - рекла је директор ове школе Божана Куњадић и додала да је за ова три објекта у току гријне сезоне за набавку огрева потребно око 30.000 марака.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је, кад је у питању набавка дрва, угља и других енергената помоћу којих се грију, за школе које су ближе центру града издвојено 450.000 марака, а за подручне 364.600 КМ.

- Од 26 школа, њих осам је прикључено на градску топлану, а остатак има сопствено централно гријање, изузев 22 подручне школе које се грију помоћу пећи на чврсто гориво - нагласили су у министарству.

Влада РС

Влада Републике Српске одобрила је 380.000 марака за санационе радове у основним школама широм РС. Из Развојног програма у периоду од 2007. до 2014. године у институције основног образовања уложено је 38,2 милиона КМ, а у институције средњег образовања 8,4 милиона КМ. У основне школе на подручју Бањалуке из Развојног програма РС уложено је око два милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана