Бањалука: За одржавање путева у 2020. години биће издвојено 1,25 милиона КМ: Планирани радови у више од 30 улица

Александар Стојановић
Бањалука: За одржавање путева у 2020. години биће издвојено 1,25 милиона КМ: Планирани радови у више од 30 улица

За одржавање асфалтних и макадамских саобраћајница на подручју града ове године из градског буџета биће издвојено 1,25 милиона КМ.

У надлежности Одјељења за саобраћај и путеве је мрежа путева дуга око 2.200 километара. Како се наводи у Програму заједничке комуналне потрошње (ЗКП), за одржавање асфалтних саобраћајница планирано је 1,05 милиона КМ, док ће за макадамске путеве из градске касе бити издвојено 200.000 КМ.

- За санацију ударних рупа на коловозу, слабоносиве конструкције, бетонских елемената и пропуста, те ручну и машинску изградњу асфалта планирано је 650.000 КМ - стоји у програму.

Планирана је обнова асфалтног коловоза у улицама Мајке Југовића, Од Змијања Рајка, Поткозарска, Голуба Бабића, Јовице Савиновића, Лазаричка, Земунска, Ненада Костића, Војводе Синђелића, Јајачка и другим саобраћајницама.

- У оквиру модернизације биће изведени радови у улицама Благоја Паровића, Ненада Костића, Пољског партизанског батаљона, Косовска-Плоче, Косте Мајкића, Унска, Франца Шуберта, Царице Милице, Степе Степановића, Косте Јарића, споју Бранка Кошчице - Милана Бранковића, Стојана Јанковића, Санска, Божидара Миће Бабића, Мирка Ковачевића, Слободана Дубочанина - спој са Тузланском, Првог крајишког корпуса, Суботичка, Старог Вујадина, Новака Пивашевића, Рајка Боснића, Душана и Владе Копање 34Ц, Божидара Аџије, Мајевичка, Дракулићких жртава и другим - стоји у програму.

Планиран је завршетак пјешачке зоне од улице Бана Тодора Лазаревића према Народном позоришту РС, до угоститељских објеката. У оквиру реконструкције биће урађен и спој улице Симе Шолаје са Алејом Светог Саве.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић раније је за “Глас Српске” рекао да настоје да испуне захтјеве свих грађана како би имали квалитетну путну инфраструктуру.

- Потребно је бар једном годишње проћи тим улицама, прочистити канал, поправити саобраћајни знак, санирати рупе... Баш због велике жеље да градимо ново, да инвестирамо, не смијемо заборавити одржавање већ постојећих путева - истакао је Сандић.

 

Макадам

Иако је све мање макадамских путева, из Одјељења за саобраћај и путеве истичу да кроз сарадњу са мјесним заједницама брину и овој инфраструктури.

- Санација макадамског коловоза, уградња камена и ваљање подлоге до потребне збијености захтијева око 80.000 КМ. За санирање одводних канала и пропуста те земљане радове, односно ископ хумуса и земље, биће издвојено по 40.000 КМ. За обнову потпорних зидова и израду нових конструкција те намјене такође је планирано 40.000 КМ - наводи се у Програму ЗКП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана