Бањалука: За 1. мај радиће само дежурне службе, 3. маја не раде тржни центри

ГС
Бањалука: За 1. мај радиће само дежурне службе, 3. маја не раде тржни центри

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да за 1. мај у овом граду неће радити трговине, услуге и нико осим дежурних служби, без обзира на полицијски час.

- У суботу, 2. маја, уколико полицијски час буде дозволио рад ујутро, радиће ограничен број трговина, а 3. маја неће бити дозвољен рад тржним центрима без обзира на полицијски час јер сматрамо да би то значило несумњиво већи број лица у затвореном простору и представљало би ризик по јавно здравље - нагласио је Радојичић.

Градоначелник Бањалуке напоменуо је да су надлежни приступили либерализацији појединих мјера које су донесене ради превенције ширења вируса корона, али да и даље остају на снази мјере које се односе на забрану окупљања и јавног превоза у граду.

Радојичић је, након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, рекао да се у Републици Српској, па тако и у Бањалуци, приступило ублажавању појединих мјера због боље епидемиолошке ситуације, у смислу да је на дневном нивоу евидентиран мањи број обољелих, као и лица која су у кућној изолацији, а повећан је број опорављених.

С обзиром на то да је отворен већи број трговинских и пословних субјеката, као и музеји и библиотеке, Радојичић је навео да комунална полиција и инспекција од данас појачано контролишу њихов рад у смислу придржавања превентивних мјера, односно мјера хигијене и контролисани улазак у објекте.

- Од данас је омогућена достава термички припремљене хране тако да се врши и санитарна и здравствена контрола о квалитету и условима у објектима који могу да врше шалтерску продају или доставу хране - рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је од јутрос лицима старијим од 65 година дозвољено кретање сваког радног дана од седам до десет часова.

Будући да је омогућено кретање свим лицима, Радојичић је додао да од четвртка, 30. априла, неће више бити у функцији телефон 065/010-203, посредством којег је вршена кућна достава основних животних намирница.

Радојичић је захвалио свима који су омогућили да функционише ова услуга посредством које је од 19. марта до данас обављено 4.208 достава.

- Промијењено је радно вријеме у Градској управи на шалтерима који раде са грађанима у општој управи и матичној служби и по републичкој наредби радно вријеме је од седам до 15 часова - навео је Радојичић.

Он је нагласио да ће и Дом здравља, по републичком налогу, од 1. маја реорганизовати рад тако да ће породичне амбуланте у ограниченом капацитету пружати и остале услуге, а не само услуге у вези са вирусом корона.

Радојичић је најавио је да ће сљедеће седмице почети обрада захтјева за олакшице за закупнине, комуналне таксе, за заузимање јавних површина и субвенционисање камата за субјекте који су се пријавили на јавни позив града.

Према његовим ријечима, у Бањалуци је протеклих дана евидентиран раст обољелих, који се дијелом може доводити у везу са недавним празницима, али да је тешко установити појединачни кластер или жариште које би повезивало већи број лица.

- Нажалост, немамо побољшање када је ријеч о броју лица са тежом клиничком сликом или су на респиратору. И даље имамо скоро сваки дан преминула лица - рекао је Радојичић.

Број обољелих

- У граду Бањалука до данас је регистровано 367 лица позитивних на вирус корона, у кућној изолацији су 524, а под здравственим надзором 4.426 лица - рекла је директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић.

Тодоровићева је рекла да је просјек броја позитивних лица повећан ове седмице у односу на претходну и позвала грађане да и у наредном периоду поштују мјере физичке дистанце, да се не окупљају у већим групама и да носе заштитне маске и рукавице.

Она је на конференцији за новинаре након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације Бањалука рекла да је у протекла 24 часа у Дому здравља Бањалука прегледано 46 грађана са акутним респираторним инфекцијама.

- Ако посматрамо просјек број позитивних лица у овој и у прошлој недјељи, закључујемо да је просјек позитивних лица на вирус корона у прошлој недјељи био шест, док просјек позитивних лица у овој недјељи иде до 10 лица - навела је Тодоровићева.

Она је рекла да ово све указује на чињенице да су се грађани вјероватно окупљали у већем броју у току васкршњих празника, што је и довело до већег броја позитивних лица у граду Бањалука, као и лица са акутним респираторним инфекцијама.

Тодоровићева је рекла да ће се са ублажавањем донесених мјера и почетком рада већег броја субјеката повећавати број социјалних контаката становништва, а самим тим и могућност ширења вируса.

- У наредном периоду најважније је да поштујемо и даље мјере физичке дистанце од других лица, да се не окупљамо у већим групама, посебно не у затвореном простору, те да носимо заштитне маске и рукавице - истакла је Тодоровићева.

Она је апеловала да се грађани стрпе још мало, да се и даље спроводе препоруке надлежних институција, као и да се ригорозније поштују мјере него претходних дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана