Бањалука: Воду за пиће добија 5.000 грађана

Данијела Стоканић
Бањалука: Воду за пиће добија 5.000 грађана

Бањалука - На локацији резервоара "Туњице један" у истоименом насељу јуче је озваничен завршетак пројекта "Градски систем водоснабдијевања и одвођења отпадних вода у Бањалуци", који је један од највећих и најзначајнијих пројеката реализованих у посљедњих неколико деценија у граду.

Овај пројекат, тежак 20,4 милиона евра, финансиран је донаторским средствима Европске уније и Њемачке те из кредитних средстава KFW банке. Радове, који су почели почетком 2012. године, а завршени лани, изводио је конзорцијум "Лудвиг Фајфер" - "Хидро-коп" - "Нискоградња".

Завршетак пројекта озваничили су градоначелник Слободан Гаврановић, парламентарни државни секретар Министарства за привредну сарадњу Њемачке Ханс Јоаким Фухтел и шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Гаврановић је истакао да је обезбијеђена вода за пиће за још 5.000 становника те створене претпоставке за даље ширење мреже снабдијевања водом.

Нагласио је да је велики посао приведен крају врло успјешно, а на задовољство великог броја грађана.

- Ови капацитети ће пружати могућност даљег развоја овог простора и уредно снабдијевање водом у идућих 20 година, сасвим сигурно, ширег простора сјеверозападног дијела града - рекао је Гаврановић најавивши наставак пројекта.

Према његовим ријечима, ово су први кораци, између осталог, у заштити ријеке Врбас, као и у рјешавању канализационог система у граду.

- Већ имамо припремљене пројекте за наредне фазе, за које су нам потребни додатни извори, на чему радимо - рекао је Гаврановић.

Фухтел је казао да овај пројекат обезбјеђује одрживо, еколошки и за насеље хигијенски сигурно снабдијевање водом уз друштвено прихватљиве цијене.

- Ово је омогућено партнерском сарадњом Њемачке, заступане од KFW-а, Европске уније и града - нагласио је Фухтел. Додао је да је пројекат показао да је све могуће када се сарађује и када имамо један циљ којем сви стреме да буде остварен.

Вигемарк је подсјетио да је и након поплава, које су захватиле ово подручје 2014. године, доста тога урађено, али да се може још више урадити.

Данашњој свечаној церемонији реализације пројекта присуствовали су и представници делегације ЕУ, владе Њемачке, Владе РС и града.

Овим пројектом је проширено и побољшано снабдијевање водом у ужем, урбаном дијелу града и на простору насеља Туњице и Шарговац. Такође, изграђено је око 61,5 километара инсталација различитих димензија и профила, од чега је 37,5 километара новог цјевовода и 24 километра канализације. Изграђена су и два резервоара запремине 10.000 метара кубних, што ће представљати повећање капацитета за 60 одсто. Поред бољег снабдијевања водом, захваљујући овом пројекту, биће и заштићена ријека Врбас.

Финансирање (милиони евра)

Град Бањалука   1,6

Кредит KFW банке       10

Европска комисија       4,4

Влада Њемачке             4

Припрема пројекта и документација       1

Вриједност објеката 17,5

Консултантске услуге 1,45

(милиони евра)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана