Бањалука: Високе кирије тјерају закупце

Данијела Стоканић
Бањалука: Високе кирије тјерају закупце

Бањалука - Цијене продаје и изнајмљивања пословних простора на подручју града су високе, а ријетки су они који се одлучују за овакав вид инвестиције. Међутим, најчешће се ни они дуго не задржавају у послу, јер због високих кирија и слабог пословања затварају радње.

Директор Занатско-предузетничке коморе Бањалука Јован Братић рекао је да су цијене пословних простора за продају и изнајмљивање превисоке у односу на услове.

- Кирије за пословне просторе су енормне, јер је куповна моћ грађана на јако ниском нивоу. У посљедњих неколико година једино се у 2014. више отворило него затворило радњи. Тренутно, у Бањалуци је активно 3.860 радњи. Три године раније, 2012. било је 4.900 радњи, а од тога велики број њих се водио само на папиру - рекао је Братић.

Додао је да се власници, односно закупци пословних објеката, у граду често мијењају.

- Неки послије само неколико мјесеци затварају локале, јер им посао не иде па им се не исплати плаћати закуп. Неке високе кирије једноставно вас одбију од помисли о отварању радње - закључио је Братић.

Како тврде у агенцијама за продају некретнина, велики број пословних простора је празан. Кажу да је понуда све већа, а потражња мања.

Власник једне од агенције за некретнине Манојло Вучић рекао је да је више заинтересованих грађана за закупљивање него за куповину пословних простора.

- Посљедњих година је више клијената који пословни простор траже у закуп него што купују. Нажалост, ни ти се закупци дуго не задржавају у тим просторима, највише до годину - рекао је Вучић.

Додао је да најчешће пословни простор у закуп у центру града траже фризери и козметичари, а нешто даље траже просторе за складишта.

- Дуже вријеме продајемо пословни простор намијењен за фризере у насељу Нова варош од 19 метара квадратних по цијени од 55.000 марака. Има заинтересованих који када чују цијену одмах одустану - казао је Вучић и додао да је изнајмљивање пословног простора по метру квадратном у граду од десет до 15 марака.

Директор друге агенције за промет некретнинама Петар Зец истакао је да годишње у просјеку прода пет локала.

- Без обзира на кризу, пословни простори на добрим локацијама имају прођу. Цијена метра квадратног пословног простора за продају креће се од 2.000 до 5.000 марака по метру квадратном, која највише зависи од квалитета и локације - рекао је Зец.

Слабо пословање

Један од закупаца локала у којем држи бутик каже да сваки мјесец за кирију издваја више од 1.000 марака, без обзира на то да ли је њен мјесечни пазар прешао тај износ или није.

- Бутик сам отворила прије годину, и да будем искрена, покајала сам се. Мјесечно не зарадим ни за кирију, а гдје су обавезе и остало. Зарада је из дана у дан све мања - пожалио се закупац који није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана