Бањалука: Више новца за инфраструктуру, мање за субвенције

Весна Поповић
Бањалука: Више новца за инфраструктуру, мање за субвенције

Бањалука - Више новца у градској каси идуће године у односу на овогодишњи буџет планирано је за социјалну заштиту, грантове и инфраструктуру, док је умањен износ новца за субвенције.

Наведено је то у приједлогу буџета града за идућу годину, који износи 128,2 милиона КМ и који је за око 9,4 милиона КМ већи у односу на посљедњи ребаланс. Овај документ ће се наћи на дневном реду Скупштине града, која је заказана за 15. децембар.

Према потврдама из Градске управе јавне расправе о нацрту буџета града за 2016. годину показале су да грађани највише инсистирају на рјешавању питања изградње водовода, канализације, путева, тротоара те одржавању постојеће инфраструктуре у њиховим насељима.  У 2016. години кроз ресорно одјељење за те намјене је планирано 23,6 милиона КМ, што је око 2,9 милиона више него у 2015. години.

Грантови у 2016. години ће износити 5,18 милиона КМ и за 413.200 КМ су увећани у односу на 2015. Највише новца ће отићи за спорт, културу, удружења грађана, хуманитарне организације  те  Олимпијски базен.  Новина у 2016. години у односу на текућу је то што се планира 200.000 КМ за подршку пројектима који се доставе кроз савјете мјесних заједница.

За дознаке појединцима из области социјалне заштите из буџета града и републике планирано је 12,8 милиона КМ, док је у 2015. тај износ био 12,1 милион КМ. Од тога кроз Центар за социјални град планирано је да се издвоји око 6,7 милиона КМ за најосјетљивије категорије становништва.

Увећан је новац за изборну комисију, која је ове година имала 57.000 КМ, а у 2016. години је планирано 624.000 КМ, док је  буџетска резерва  већа за 400.000 КМ.

Међу ставкама које су доживјеле смањење најпримјетније су  субвенције.  У 2016. години планирано је 1,3 милиона КМ, што је за 222.000 КМ мање у односу на 2015. годину. Смањени су  појединачни износи субвенција за запошљавање и самозапошљавање, те камате предузетничких кредита, док су једино субвенције за пољопривреднике остале на нивоу овогодишњих,  500.000 КМ. Износ за плате буџетских корисника у наредној години је 36,9 милиона КМ и увећан је у односу на 2015. годину, када је био 36,6 милиона КМ. Расходи за коришћење робе и услуга у наредној години повећани су за 2,4 одсто и износе 25,5 милиона КМ.

Шеф клуба одборника ДНС-а у Скупштини града Боран Босанчић је рекао да ће овај клуб уложити најмање два  амандмана на овакав приједлог буџета.

-  Тражићемо повећање новца за субвенције пољопривреди и  за  Центар за социјални рад,  за дознаке појединцима - додао је Босанчић.  Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић сматра да, иако је буџет за идућу годину већи, неће бити довољно новца да се покрију све потребе града.

- Да имамо на располагању и 200 милиона КМ не би било довољно. Само захтјеви из мјесних заједница су тешки 20 годишњих буџета и сви су сведени на скромну мјеру  - рекао је Умићевић.

Буџет за грађане

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан представио је у уторак у Верићима  документ Буџет за грађане, из којег на једноставан начин могу сазнати како се планира, расподјељује и троши буџетски новац. Балабан је излагао о двије области - надлежности Центра за унапређење села и Центра за социјални рад. Грађане Верића највише су интересовали подстицаји у пољопривредној производњи и како да се повећа улога мјесних заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана