Бањалука: Већи број будућих првачића гојазан

Srna
Бањалука: Већи број будућих првачића гојазан

БАЊАЛУКА - Лоше држање тијела, гојазност, деформитети стопала, сметње у говору и виду најчешћи су здравствени проблеми будућих првачића, показали су систематски прегледи малишана рађени у бањалучком Дому здравља.

Током маја, јуна и јула љекари су у специјалистичким амбулантама прегледали 1.203 дјеце, а из Дома здравља истичу да су све уочене неправилности у уској вези са новим трендовима у начину живота.

"Анализирајући патолошка стања, запажа се већи број гојазне и дјеце са сметњама вида, као и значајан број дјеце са говорним манама и успореним психичким развојем. Број деформитета у вези са коштаним системом углавном се у посљедње вријеме креће на истом нивоу", речено је Срни у бањалучком Дому здравља.

У Служби за стоматолошку здравствену заштиту прегледано је 702 дјетета, од којих само 20,8 одсто има здраве све зубе, док више од 30 одсто има каријес раног дјетињства.

"Разлог оваквог лошег резултата је недовољно знање родитеља о значају млијечне дентиције за укупно здравље. Бољи резултат показују се код дјеце која иду у вртић јер су обухваћена флуоризацијом и здравственом едукацијом коју проводимо у свим вртићима на подручју града Бањалука", навели су из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана