Бањалука: Усвојен буџет од 120,8 милиона КМ

Весна Поповић
Бањалука: Усвојен буџет од 120,8 милиона КМ

Бањалука - Одборници Скупштине града су на посљедњем овогодишњем засједању усвојили буџет града за 2015. годину у износу од 120,8 милиона КМ, који је већи у односу на нацрт за 1,4 милиона КМ.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић је рекла да ће бити потребно много труда, напора и бољег рада административне службе града да би се ти приходи и остварили.

- У прва три мјесеца 2015. године сва ресорна одјељења треба да понуде конкретне оперативне планове како ће повећати прикупљање прихода - прецизирале је Бркићева.

Нагласила је да прво треба зауставити пад прихода и додатним активностима покренути привреду да бисмо добили више средстава у буџету.

- Када је у питању порез на непокретности, град у овом моменту потражује шест милиона КМ обрачунатог а ненаплаћеног пореза. Укупна процијењена вриједност више од 175.000 непокретности на подручју града је мало већа од 8,5 милијарди КМ, а опорезиво је нешто више од 3,5 милијарди КМ. Око 46 одсто непокретности су људи сами пријавили, а нема санкција за оне који то нису учинили. На рјешавању тог проблема радићемо заједно са Владом РС - навела је Бркићева.

Говорећи о ставкама у буџету које су промијењене у односу на нацрт, навела је да су повећана средства за 500.000 КМ за пројекте снабдијевања водом, по 150.000 КМ за подстицаје у запошљавању и одржавању путева, а враћена су средства за партиципацију за пензионере до 65 година.

- Нисмо задовољни средствима која су планирана за улагања у привреду и у комуналну инфраструктуру у граду - додала је Бркићева.

Одборник СНСД-а Душко Рачић је рекао да је неопходно да се нађе начин за заустављање пада прихода.

- Потребно је анализирати ситуацију на основу које ће бити предложен сет мјера - додао је Рачић.

Из Клуба одборника ДНС-а поручују да постоје мјеста на којима се могу повећати приходи града, али да ће то бити тешко, уколико се не направе промјене у администрацији.

- Прекомпликованост администрације успорава реализацију пројеката и доводи до умножавања чиновничког апарата - прецизирали су у овом клубу одборника.

Одборник ПДП-а Зоран Талић је рекао да буџет неће бити довољан да подмири све потребе града.

- Предложили смо 12 амандмана који су били с циљем унапређења привреде и ниједан није прихваћен -  додао је Талић.

Управљање

Замјеник градоначелника Јасна Бркић је рекла да је у плану спровођење пројекта управљања имовином града.

- Морамо направити инвентуру имовине, поредећи расходе које имамо, одржавајући имовину и приходе које бисмо могли остварити, како бисмо донијели исправне одлуке да ли је продати изнајмити или слично - објаснила је Бркићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана