Бањалука: Ускоро завршетак изградње искључне траке у Залужанима

Срна
Бањалука: Ускоро завршетак изградње искључне траке у Залужанима

БАЊАЛУКА - Изградња искључне траке на магистралном путу у бањалучком насељу Залужани требало би да буде завршена у првој половини маја, а радови су вриједни 460.000 КМ, речено је данас приликом посјете овом градилишту министра саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђа Поповића и вршиоца дужности директора "Путева Републике Српске" Ненада Нешића.

"Када завршимо изградњу искључења биће побољшан квалитет живота у великим бањалучким насељима. Рјешавамо вишегодишњи проблем са којим су се суочавали становници Залужана, што је од изузетног значаја", рекао је новинарима Поповић.

Он је истакао да Министарство саобраћаја и веза Републике Српске подржава пројекте који се односе на развој саобраћајне инфраструктуре.

Нешић је рекао да би радови требало да буду завршени у првој половини маја и да ће "Путеви Републике Српске" у овој години започети више радова него у 2019.

"Средства за изградњу искључне траке обезбиједили су Путеви Републике Српске. Изградњом траке биће растерећене саобрачајнице у Залужанима и осталим насељима које гравитирају магистралном путу", рекао је Нешић.

Поповић и Нешић су посјетили  данас мјесто извођења радова на рехабилитацији дијела магистралног пута М 14.1, на дионици Чатрња-Градишка, који би требало да буду завршени у наредних 45 дана.

Поповић је истакао да је ријеч о реконструкцији значајног пута за Републику Српску, који би у наредној фази требало да буде повезан са новим царинским терминалом.

“Ово ће сигурно бити савремена саобраћајница која неће заостајати за сличним у развијеним земљама”, нагласио је Поповић.

Он је навео да је на подручју Градишке предвиђена изградња три кружне раскрснице, те други пројекти чији је циљ да обезбиједе квалитетније, брже и безбједније одвијање саобраћаја.

“С обзиром на географски положај, Градишци ће бити посвећена додатна пажња у рјешавању саобраћајних и инфраструктурних питања”, додао је Поповић.

Нешић је навео да је ријеч о потпуној рехабилитацији магистралног пута дужине 1.200 и ширине шест метара, наводећи да вриједност радова, које изводи “Нискоградња” из Лакташа, износи 935.000 КМ.

“Добићемо потпуно нов, безбједнији, бржи и квалитетнији магистрални пут, а Путеви Српске ће у наредном периоду у оквиру редовног одржавања уложити средства у даљу санацију овог магистралног пута”, рекао је Нешић, који очекује да ће радови бити завршени у наредних 45 дана.

Он је додао да радове из властитих средстава финансира предузеће “Путеви Републике Српске”, које је расписало тендер за кредит од 200 милиона марака.

“Очекујемо завршетак тендерске процедуре 8. маја, када ћемо видјети да ли имамо та средства. Пандемија вируса корона је утицала на прилично смањење прихода, али руководство предузећа, у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза и Владом Републике Српске, води рачуна о финансирању свих пројеката. Сматрам да ћемо у овој години покренути много више пројеката него лани”, навео је Нешић.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана