Бањалука: У пет насеља нових 700 бројила

Данијела Стоканић
Бањалука: У пет насеља нових 700 бројила

Бањалука: Нова дигитална електрична бројила за даљинско очитавање потрошње електричне енергије ове године добиће још 700 домаћинстава у насељима Дервиши, Туњице, Новаковићи и Вујиновић-Марићи.

Рекао је то портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов и додао да ће трошкове замјене бројила сносити ово предузеће.

- Динамика реализације пројекта зависи од више фактора, због чега у овом тренутку не можемо прецизирати термине замјене бројила. Циљ увођења даљинског очитавања потрошње струје је смањење трошкова предузећа - рекао је Клинцов.

Додао је да уградњом дигиталних бројила више неће бити излазака радника на терен и биће смањен утицај људског фактора и грешака у очитавању.

- Осим тога, биће и бржи и бољи увид у стање на бројилу, смањена неовлашћена потрошња и унапријеђена услуга. На подручју града Бањалука до октобра прошле године уграђено је 14.605 бројила за даљинско очитавање потрошње. Највише таквих бројила уграђено је у насељима Старчевица, Лауш, Петрићевац, Српски Милановац, Куљани, Залужани и у дијелу Борика - истакао је Клинцов.

Додао је да су мјере измјештања бројила и увођења даљинског очитавања потрошње утицале на смањење дистрибутивних губитака у граду за чак 5,8 одсто у протекле двије године.

- Дистрибутивни губици у Бањалуци на крају 2012. године износили су 19,4 одсто, годину касније су смањени на 15,55 одсто. На крају прошле године губици су били сведени на 13,6 одсто - нагласио је Клинцов.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Лауш Небојша Матић је рекао да се и те како види разлика од када су поједина домаћинстава у овом насељу добила дигитална бројила.

- Захваљујући дигиталним бројилима у насељу је, између осталог, смањена и крађа струје - рекао је Матић.

Драго Келеман из насеља Туњице је казао да је недавно од комшије чуо да ће и домаћинства овог насеља ускоро добити дигитална бројила.

- Сваки дан очекујем екипу "Електрокрајине". Чуо сам од комшија да је у току постављање нових бројила у овом дијелу града и да ће то донијети уштеде. Код мене још нису били, али се надам да ће ускоро доћи - казао је Келеман.

Рачуни

Мјештанка Старчевице Зорица Поповић, у чијем је домаћинству екипа "Електрокрајине" недавно уградила електрично бројило за даљинско очитавање, рекла је да сваки мјесец уредно долази рачун са обрачунатом електричном енергијом.

- Дошли су људи из "Електрокрајине" и поставили сат. За постављање новог бројила нисам платила ни марку - казала је Поповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана