Бањалука у нову годину улази са усвојеним буџетом од 169,7 милиона

Г.С.
Бањалука у нову годину улази са усвојеним буџетом од 169,7 милиона

БАЊАЛУКА - Буџет града за наредну годину у износу од 169,7 милиона КМ усвојен је у четвртак на деветој сједници Скупштине града.

Буџет је усвојен са 27 гласова "за" и два уздржана гласа.

Између већине, која је на буџет града предложила амандмане од којих је можда и најбитнији 100 КМ за пензионере за стимулацију електричне енергије, и градоначелника Драшка Станивуковића у паузи сједнице је постигнут консензус како би се дошло до договора и усвајања буџета.

Станивуковић је новинарима рекао да је сједница прошла у добром амбијенту и атмосфери, за разлику од неких претходних.

"Буџет је у износу од скоро 170 милиона КМ без иједног кредитног задужења, те у њему има мјеста за све политике и све грађане. Ту су, између осталих, четири моста, шест путних праваца, бесплатан јавни превоз за неке грађане, суфинансирање приватних вртића, градња парка и други", рекао је Станивуковић.

Истакао је да су сви одборници срећни и задовољни овим договором.

"Амандмани за 100 КМ за пензионере су остали и без њих не би ни било буџета. Постигли смо договор о порезима на непокретности, што је око четири милиона КМ на рачуну града", казао је Станивуковић.

Младен Илић, предсједник Скупштине града, рекао је да су у једној од пауза усаглашени сви договори између политичких партија.

"Градоначелник ће прихватити амандмане и они ће бити саставни дио буџета за наредну годину. Бањалука ће у нову годину ући са буџетом. Сматрам да смо сви заједно након много сједница и састанака успјели да се усагласимо и овим што смо урадили шаљемо добру поруку јавности", нагласио је Илић.

Он вјерује да ће се сједнице Скупштине града наставити и наредне године у оваквом ритму те додао да је ово примјер како парламент треба да функционише.

Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града, казао је да му је драго што је дошло до компромиса те да је ово недостајало у неким претходним засједањима.

"Дошли смо до дјелимичног рјешења. Нисмо у потпуности задовољни буџетом и како га је Градска управа конципирала. Постигли смо договор и ми не желимо кочити град", закључио је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана