Бањалука: У матичну књигу уписано 3.017 новорођенчади за 11 мјесеци

Срна
Бањалука: У матичну књигу уписано 3.017 новорођенчади за 11 мјесеци

БАЊАЛУКА- За 11 мјесеци ове године у матичну књигу рођених за уже подручје града Бањалука уписано је 3.017 новорођенчади - 1.429 дјевојчица и 1.588 дјечака, подаци су градског Одјељења за општу управу.

Шеф Одсјека за грађанска стања, управне послове и правну помоћ грађанима Диана Џаја Јокић рекла је Срни да су најчешћа имена за дјевојчице Дуња и Софија, а за дјечаке Марко и Михајло.

Јокићева је навела да су у посљедњих годину дана родитељи у Бањалуци најчешће дјечацима давали имена Василије, Гаврило, Матија, Лука, Марко, Михајло, Павле, Николај, Матеј, а да су најчешће одређена имена дјевојчицама Софија, Тара, Уна, Калина, Катарина, Емилија, Јана, Мила, Дуња, Ана, Хелена, Валерија.

Према њеним ријечима, међу именима која нису честа, а која су родитељи давали својој дјеци, могу се убројати имена Зета, Настја, Доротеа, Миона, Лорена, Нађа, Валерија, Калина, Итана, Игњат и Коста.

Она је навела да је ријетка појава да родитељи одређују дјеци два имена и да је у току ове године то било у свега два случаја. "Као традиционална имена уписана су имена, за дјечаке - Богдан, Јован, Јаков, Владо, Милутин, Лазо, Вукан, а за дјевојчице Милица, Ружица, Даница...", рекла је Јокићева.

Јокићева је подсјетила да је рок да се дијете упише у матичне књиге рођених 30 дана.

"Уколико родитељи не дођу у законском року од 30 дана да пријаве дјецу, матичар је у обавези да обавијести Центар за социјални рад у мјесту пребивалишта мајке, који доноси Рјешење о одређивању личног имена дјетету", рекла је Јокићева.

Она је додала да грађани подносе захтјеве Одјељењу за општу управу града Бањалука, како претходних, тако и ове године, за промјену личног имена /цијелог личног имена, или само имена, или само презимена/.

Јокићева је навела да је од почетка године поднесено више од 50 таквих захтјева, од којих је неколицина у поступку рјешавања.

"Највише захтјева се, у правилу, односи на промјену презимена. Најчешћи подносиоци су жене које, након престанка брака, желе да врате своје дјевојачко презиме, а неколицина поступака се односи на промјене комплетног личног имена", појаснила је Јокићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана