Бањалука: У фебруару мање кривичних дјела за 26 одсто

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - На подручју у надлежности Полицијске управе Бањалука у фебруару је евидентирано 130 кривичних дјела или за 26,1 одсто мање него у истом мјесецу прошле године када их је било 176, речено је на конференцији за новинаре представника ове управе.

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић рекао је да је укупно ријешено 113 кривичних дјела или 85 одсто, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 39 кривичних дјела или 66,1 одсто. "Из области општег криминалитета евидентирано је 106 кривичних дјела, што је за 21,5 одсто мање у односу на упоредни период када је евидентирано 135 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 81,7 одсто", рекао је Бркић. Он је нагласио да је пријављено 12 кривичних дјела против живота и тијела, а њихова расвијетљеност је 91,7 одсто.

Бркић је навео да је евидентно смањење имовинских кривичних дјела за 23,2 одсто у односу на упоредни период, евдентирана су 53 имовинска кривична дјела, док је у истом периоду прошле године евидентирано 69 кривичних дјела. "У посматраном периоду евидентирано је једно кривично дјело разбојништво, што је на упоредном нивоу.

Тешке крађе су у паду за 50 одсто, евидентирано је 12 тешких крађа, док су у упоредном периоду евидентиране 24 тешке крађе", истакао је Бркић. У области злоупотребе дроге, рекао је он, откривена су три кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена три извјештаја којима су обухваћена четири осумњичена лица, а због злоупотребе опијата, прекршајно је санкционисано 19 лица.

"У фебруару је реализована оперативна акција Логан два у оквиру које су лишена слободе два лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело неовлаштена производња и промет дроге. Том приликом је пронађено и одузето око 336 грама бијеле чврсте материје са траговима мрвљења која изгледом асоцира на кокаин, око 360 грама зелене биљне материје која асоцира на марихуану, дигитална вага и мобилни телефон", рекао је Бркић.

Из обасти привредног криминалитета откривено је седам кривичних дјела и поднесена су два извјештаја против три осумњичена лица, а према Бркићевим ријечима, материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око седам милиона КМ. Начелник Сектора полиције Раденко Стакић рекао је да је у фебруару евидентирано 90 случајева нарушавања јавног реда и мира или за 20 одсто више у односу на упоредни период, када је евидентирано 75. Евидентирано је 119 прекршаја или за 13,3 одсто више, док је у упоредном периоду евидентирано 105 прекршаја.

Он је додао да је евидентирано 300 саобраћајних незгода, што је више за шест одсто, док су у упоредном периоду евидентиране 283 саобраћајне незгоде. "Повећање се односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом. У овим саобраћајним незгодама није било смртно страдалих лица, док су у упоредном периоду смртно страдала два лица. То је свакако резултат константног спровођења акција из области безбједности саобраћаја, како самостално, тако и у сарадњи са Управом полиције", рекао је Стакић.

Он је нагласио да су у фебруару припадници Полицијске управе Бањалука реализовали 16 оваквих акција. Према његовим ријечима, није било евидентираних ни саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима, док је 47 лица лакше повријеђено, што је мање за 2,9 одсто у односу на упоредни период када је било 48 лица лакше повријеђено. "Из саобраћаја је искључено 19 возила, као и 378 возача, од којих је 360 због управљања возилом под дејством алкохола, један због управљања возилом под дејством дроге, седам због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 10", навео је Стакић.

Стакић је рекао да је у фебруару евидентирано 19 пожара, а у упоредном периоду 28, те додао да није било смртно страдалих лица и причињена је материјална штета од око 7.000 КМ. "У посматраном периоду у транзитном кретању кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бањалука евидентирана су 22 миграната, док их је у упоредном периоду евидентирано 247", нагласио је он.

Стакић је навео и да је спроведена једна акција из области криминалитета, 10 акција из области јавног реда и мира, успјешно је обезбијеђено 15 јавних окупљања и 68 спортских приредби, од којих три са повећаним ризиком. Представници Полицијске управе оцијенили су као задовољавајуће стање безбједности у фебруару на подручју ове управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана