Бањалука: Тротоари опет затрпани, коловози под ледом

Весна Поповић
Бањалука: Тротоари опет затрпани, коловози под ледом

Бањалука - Становници највећег града Српске нису се били опоравили ни од колапса који је изазвао први овогодишњи снијег, а нових десетак центиметара бијелог покривача, који је пао у сриједу, на Бадње вече, створило је нове проблеме.

Тротоари су додатно затрпани. И пртина, коју су били пробили пјешаци, је нестала, а и на очишћеним мјестима створен је нови сњежни слој. Многе улице остале су и даље блокиране и неочишћене, баш као и паркинзи и прилази бројним јавним установама.

На бројним коловозима, због слабог чишћења грталица, остао је слој леда, дебео неколико центиметара, па је вожња, по причи Бањалучана, личила на рели Париз - Дакар. Од труцкања и клизања отпадали су дијелови возила.

Осим покоје грталице у четвртак су ипак највидљивији били грађани са лопатама и метлама у рукама, који су покушавали да опет ослободе дворишта и возила од новог снијега. У појединим ситуацијама су чак ангажовали госте, који су за празнике допутовали у посјету. У таквој акцији и у добром расположењу смо затекли и једну веселу дружину у Новој вароши. Иако нису жељели да се представе, кратко су кроз смијех рекли да су дошли из Ријеке да виде снијег.

Они малобројни Бањалучани, које је екипа "Гласа Српске" затекла у четвртак, на најрадоснији хришћански празник, Божић на градским улицама, тврде да нису задовољни чишћењем снијега.

Мјештанка Нове вароши Весна Вукачевић је рекла да већ данима може да хода само по уским улицама, на којима се ни два аутомобила не могу мимоићи.

- Пјешачим коловозом, јер другог избора немам - каже Вукачевићева и уз осмијех додаје да би тротоарима могла ходати само ако би носила лопату и испред себе чистила.

Татјана Ћулафић истиче да су утабане стазе на тротоарима под новим слојем снијега.

- Има и леда, а најгоре је што се тротоару не може ни прићи, јер су прилази затрпани снијегом згрнутим са главних улица. Да би до њих дошла, морам да прегазим више од метар дубоког снијега. Зато ризикујем и ходам коловозом - рекла је Ћулафићева.

Технички директор "Чистоће" Милан Плавшић је рекао да раде пуном паром, без обзира не то што је празник.

- На терену се налази 12 машина и 30 радника, који су задужени за ручно чишћење снијега. Улице за које смо ми одговорни су проходне. Имамо много посла на уклањању снијега у центру, гдје ће бити одржане манифестације поводом Дана РС - прецизирао је Плавшић.

Падала стабла

Велике количине сњежних падавина из претходних дана биле су превише и за два стабла, која су се срушила у парку "Младен Стојановић". То само говори о чињеници да су дрвореди у многим дијеловима града дотрајали и зрели за замјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана