Бањалука: Тло клизи изнад кућа на Лушу

nezavisne.com
Бањалука: Тло клизи изнад кућа на Лушу

Бањалука - Клизиште које је водена бујица покренула у Карађорђевој улици код броја 483 у насељу Лауш пријети да се обруши на неколико оближњих домаћинстава.

Према ријечима мјештана, прошле седмице око поноћи пробудио их је језив звук помјерања тла када се обала изнад њих почела рушити на куће.

"Звук је био страшан. Све је грмило и тутњало, а када смо изашли, затекли смо страшан призор. Дрвеће које је било неколико метара изнад наше куће дошло нам је на сам улаз, због чега смо морали да га посијечемо у ситне сате, како нам не би пало на кућу. Двориште је било пуно земље из које је дословно извирала вода", прича Огњена Драгојевић, мјештанка.

Додала је да је дјецу одмах одвела код родитеља јер јој кућа више није сигурна, а у комшилуку је настао општи хаос како би очистили обрушену земљу и спријечили даље обрушавање.

Истиче да, иако су имали проблема са извирањем воде из земље, која им је уништила и пут,  до сада није било активно клизиште у близини куће, али сада се и дио асфалта изнад кућа одломио, а испод њега је рупа дубока око метар, због чега су у великом страху.

"Ухватила нас је паника. Не знамо како да се бранимо од овакве непогоде, јер тло клизи неколико метара изнад неколико кућа, а ми само гледамо у небо плашећи се кише, која би могла да активира тло и повуче куће", истичу у породици Драгојевић.

Додају да су одмах позвали полицију и надлежне службе које су изашле на терен и направиле записник, али да се не усуђују пустити дјецу да преноће у кући јер се земља сваки дан помало урушава, али ништа није санирано.

Из Градске управе до закључења овог броја нисмо успјели добити информације у вези са овом проблематиком, нити када ће почети радови на санацији клизишта.

Савјет МЗ тражи брзу реакцију

У Савјету МЗ Лауш 1 кажу да су већ били на терену, оцијенивши при томе да је стање алармантно и захтијевају брзе реакције.

"Ради се о кућама које су угрожене, а које су легално изграђене и имају потпуно уредну документацију. Каналисан је допис Одјељењу за стамбено-комуналне и послове саобраћаја и очекујемо да ће надлежни  брзо реаговати", рекао је Небојша Матић, предсједник Савјета МЗ Лауш1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана