Бањалука: Свјетло стиже у седам насеља

Игор Пилиповић
Бањалука: Свјетло стиже у седам насеља

Бањалука - За изградњу јавне расвјете, коју ће у овој години добити дијелови насеља Лауш, Раковачке баре, Залужани, Ада, Врбања, Лазарево и Петрићевац, предвиђено је 50.000 КМ, док ће за њену реконструкцију бити издвојено 40.000 КМ.

- Нову расвјете током ове године требало би, између осталог, да добију мјештани у огранцима улица Вида Њежића, Љевчанске, Благоја Паровића, Булевара Милутина Милановића, Косовске и Карађорђеве, те Мартиновац од броја 76 до 82, улица Јоакима Вујића - казали су у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Појаснили су да реконструкција уличне расвјете подразумијева полагање подземних и надземних каблова, поправку и изградњу бетонских темеља, монтажу стубова и уградњу мјерних ормара.

- Ти радови у овој години биће изведени у дијелу улице Војводе Степе Степановића (од Цара Лазара до Булевара Десанке Максимовић), те у улици Ђуре Ђаковића - појашњавају у одјељењу.

Становници Карађорђеве и Косовске улице су задовољни што ће добити расвјету.

- У неким дијеловима улице већ има расвјета и драго ми је што ће и наш дио бити освијетљен - рекла је мјештанка Косовске улице, која се представила као Јелена.

Јавна расвјета у прошлој години изграђена је у Ловћенској улици, Краља Александра Првог Карађорђевића, а освијетљена су и дјечија игралишта у улицама Гаврила Принципа и Тараса Шевченка.

- За ове радове издвојено је око 30.000 КМ - рекли су у одјељењу.

Додали су да је реконструкција обављена у улицама Растка Петровића, Марка Цара и Браће Подгорник код Аутобуске станице, за шта је обезбијеђено 32.560 КМ.

У ширем дијелу града се у највећој мјери примјењује надземно рјешење јавне расвјете, с армирано-бетонским стубовима те одговарајућим лирама и свјетиљкама. Тренутно се на подручју града налази око 16.000 свјетиљки и око 370 мјерних ормара. У Градској управи кажу да размишљају о замјени постојеће расвјете ЛЕД расвјетом, којом се остварују знатне уштеде.

- У току је снимање катастра постојеће расвјете, послије чега ће се тражити модел за замјену постојеће расвјете ЛЕД расвјетом - кажу у одјељењу.

Реконструкција

- Санација и доградња расвјете подразумијева замјену дотрајалих стубова и свјетиљки, мјерних ормара, доградњу мањег броја расвјетних мјеста на постојећу расвјету. Програмом заједничке комуналне потрошње за ову годину, за утрошак електричне енергије, редовно и инвестиционо одржавање јавне расвјете планирано је 1,84 милиона КМ - рекли су у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана