Бањалука: Судски спорови тешки 2,8 милиона КМ

Весна Поповић
Бањалука: Судски спорови тешки 2,8 милиона КМ

Бањалука - Вриједност судских спорова који се воде против града и које је покренуо град тешки су 2,8 милиона КМ.

Подаци су ово Правобранилаштва Републике Српске. У поменуту цифру нису укључени судски трошкови јер велики број ових предмета још није завршен.

- Током 2014. године покренут је 131 поступак у који је укључена Градска управа као тужена страна или тужилац. Вриједност 82 тужбе које је поднио град је 402.626 КМ, а у 42 судска спора од града се потражује 2,4 милиона КМ - наведено је из Правобранилаштва РС.

Тужбе града су се углавном односиле на наплату дугова, док  је град тужен за накнаду штете по различитим основама. 

У седам спорова није исказана новчана вриједност, а када су у питању ови случајеви, град је у три предмета био тужилац.

У информацији Правобранилаштва РС коју ће разматрати одборници Скупштине града на засједању 16. јуна наведено је да је у 2014. години у раду било укупно 7.508 предмета само за град.

- Од тог броја лани је ријешено 2.236, а остала су неријешена 5.272 предмета - наведено је у информацији.

У наведени број нису укључени предмети ратне материјалне и нематеријалне штете са подручја града. У 2014. години су обрађена 2.204 таква предмета, од којих је ријешен 1.281 спор,  а 923 су остала неријешена.

Одборник Социјалистичке партије у Скупштини града Мира Галић рекла је да је град укључен у велики број спорова, поготово из ранијих година.

- Нажалост, ти цехови су често у посљедње вријеме долазили на наплату - казала ја Галићева и додала да је задовољна начином на који се град бави овом тематиком.

Одборник Партије демократског прогреса Зоран Талић сматра да је сваке године потребно саставити информацију о текућим судским споровима у које је укључен град.

- Требало би да буде садржана потенцијална вриједност спорова, у којој фази се налазе, а посебан акценат би требало да буде стављен на најкрупније спорове. На тај начин ће бити лакше планирати буџетска средства за те намјене, а не да, када дође рјешење за исплату, новац морамо узимати са других буџетских ставки - додао је Талић.

Из Правобранилаштва РС нисмо успјели добити информације о потенцијалној новчаној вриједности свих предмета у којима је једна од страна у спору Градска управа.

Исплата

Према информацијама из Консолидованог извјештаја о извршењу буџета града за 2014. годину, за исплату пристиглих судских рјешења издвојено је 996.288 КМ. За исте намјене, према извјештају из 2013, потрошено је 1,1 милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана