Бањалука: Стипендију јуре 523 студента

Сања Амиџић
Бањалука: Стипендију јуре 523 студента

Бањалука - Први резултати конкурса за додјелу стипендија града студентима првог циклуса на високошколским установама, на који су стигла 523 захтјева, биће познати идуће седмице, рекли су у Градској управи.

- Подјела рјешења за студентске стипендије почеће у првој половини јануара идуће године, док је исплата планирана крајем истог мјесеца - казали су у Градској управи.

За текућу школску годину у буџету града за стипендије ученика и студената планирано је да укупно буде издвојено 1,6 милиона марака.

- Колико новца ће бити исплаћено за студентске стипендије, знаће се након обраде свих захтјева када ће бити познат и тачан број позитивних рјешења - казали су у Градској управи.

Подсјећају да је у прошлој академској години мјесечна рата свих студентских стипендија износила 48.800 марака.

- Претпоставка је да ће и ове академске године бити исплаћиван сличан износ - прецизирали су у Градској управи.

У овој академској години студенти су могли да конкуришу за три врсте стипендија, према социјалном статусу, за дефицитарна занимања и на основу успјеха на студијама.

- Право на стипендију према социјалном статусу ове године могли су остварити и студенти из породица угрожених поплавом или клизиштем, а који су корисници права на једнократну новчану помоћ или додатка на дјецу код Центра за социјални рад - рекли у Градској управи.

Стипендија за студенте према социјалном статусу као и за успјех на студију износи 130 марака, док је за дефицитарна занимања 250 марака.

Студент треће године Правног факултета Горан Марковић рекао је да је предао документа за додјелу стипендије на основу успјеха на студијама.

- Добро би било да добијем ову стипендију јер су трошкови живота и студирања у највећем граду Српске велики, тако да би ми оваква помоћ добродошла - рекао је Марковић. Он је додао да не добија стипендију ни из једног другог фонда.

Ученици

Исплата стипендија ученицима средњих школа почеће у децембру.

- Позитивно је ријешено укупно 1.100 захтјева. За уплату прве рате потребно је издвојити 92.200 марака - рекли су у Градској управи. Износ ученичких стипендија према социјалном статусу и успјеху у школи је 80 КМ, док је за дефицитарна занимања 150 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана