Бањалука: Стипендије за ђаке и студенте који одаберу дефицитарна занимања

A.С.
Бањалука: Стипендије за ђаке и студенте који одаберу дефицитарна занимања

БАЊАЛУКА - У оквиру градског програма стипендија, вриједног 1,6 милиона КМ, Град ће и наредне године стипендирати ученике и студенте који се одлуче за нека од дефицитарних занимања на тржишту рада.

Прецизирано је ово у Одлуци о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из Буџета града, висини стипендија, дефицитарним и суфицитарним занимањима за наредну школску/академску годину, коју ће разматрати градски парламент на једном од наредних скупштинских засједања.

- За ученике средњих школа биће стипендирана занимања заваривач, зидар и армирач бетонирац, техничар моделар обуће, дизајнер модни техничар и пекар. Што се тиче студената, градске стипендије ће добити студенти математике и информатике, електротехниче, те будући професори физике – казали су у Градској управи.

Појединачни износи стипендија остају непромијењени, и износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте по основу социјалног статуса и успјеха у школи односно студију, а за дефицитарна занимања утврђени су износи од 160 КМ за ученике и 250 КМ за студенте.

Директор "Грађевинске школе" Љубан Бајић каже да је ова помоћ велики подстицај за ученике кји се опредјеле за дефицитарна занимања, а у овој школи ове године расписан је конкурс за 24 мјеста за смјерове зидар и армирач бетонирац.

- Градска стипендија је намјењена ученицима са мјестом пребивалишта од најмање четири године на подручју Бањалуке. Они ученици који не долазе са простора ове општине, имају могућност да добију стипендију Министарства просвјете и културе у висини од 100 КМ, те плаћене трошкове превоза до школе – рекао је Бајић.

Он додаје да  ће ученици који се одлуче за ове смјерове, поред стипендије, имати прилику да зараде и кроз праксу коју ће обављати код послодаваца и да на мјесечном нивоу могу да зараде минималну плату.

- Ово су занимања гдје има много посла, а зараде су, након завршене школе, веће него државним фирмама или неким пословима гдје постоји вишка кадра. И у вријеме вируса корона, грађевинска струка је једна од ријетких која није обустављала рад у читавом свијету и посао је загарантован – казао је Бајић.

Предсрасуде за ова занимања су велика, што је често разлог да младе одврати од бављења овим пословима, а ови подстицаји, како истиче Бајић, требало би да повећају интересовање младих.

- Прошле године смо испратили једну генерацију, али интересовање је и даље мало. Не треба да имају предрасуде, јер ће заиста имати посла након школовања. У неким другим занимањима неће имати прилику да, већ за вријеме школовања, зараде један лијеп износ и овим путем позивам ученике да се пријаве на конкурс – казао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана